Oficialul european a făcut această declaraţie în cadrul întâlnirii pe care a avut-o săptămâna trecută, la Bruxelles, cu reprezentanţi ai organizaţiei Vier Pfoten şi ai altor ONG-uri pentru protecţia animalelor.
În cadrul întâlnirii, comisarului Borg i-au fost înmânate cele peste 100.000 de semnături ale petiţiei împotriva testelor pe animale, alături de cele câteva sute de mesaje video de sprijin faţa de iniţiativă organizaţiei Vier Pfoten.
Printre cetăţenii europeni care au transmis aceste mesaje se numără personalităţi precum actriţele britanice Jenny Seagrove şi Joanna Page, dar şi legendarul chitarist Brian May de la Queen.
Iubitori de animale din România, Germania, Austria, Olanda şi Marea Britanie şi-au înregistrat mesajul către Uniunea Europeană, cerând eliminarea completă de pe piaţă europeană a cosmeticelor care implică suferinţa animalelor. Petiţia a fost promovată prin intermediul campaniei Vier Pfoten – „Spune adio cosmeticelor testate pe animale”.
„Cred că interzicerea comercializării acestor produse ar trebui să între în vigoare în martie 2013. Tocmai de aceea nu avem în vedere amânarea sau aplicarea unor derogări la această interdicţie” a declarat Tonio Borg pe parcursul întâlnirii.
Organizaţia Vier Pfoten anunţă cu satisfacţie faptul că, după întâlnirea cu comisarul Tonio Borg, propunerea de interzicere a comercializării cosmeticelor testate pe animale este foarte aproape de implementare. Această e programată să între în vigoare pe 11 martie 2013, după mai bine de 10 ani de la angajamentele iniţiale luate de Uniunea Europeană.
„Suntem foarte bucuroşi că ne-am întâlnit cu comisarul Tonio Borg, pentru a confirmă faptul că interzicerea comercializării va intra în vigoare începând din martie, anul acesta. Este o veste mult aşteptată, interdicţia reprezentant un pas imens în luptă împotriva testelor pe animale la nivel mondial. În numai câteva săptămâni vom asista la un moment istoric, menit să reducă suferinţa a milioane de animale pe care se fac teste chinuitoare de laborator în numele produselor cosmetice”, a declarat Marie Claire Macintosh, coordonatorul campaniei împotriva testelor pe animale din cadrul Vier Pfoten Internaţional.
Testarea cosmeticelor pe animale a fost interzisă pe 11 martie 2009, în spaţiul UE. Cu toate acestea, unele companii au continuat să-şi testeze cosmeticele pe animale în afara UE, acestea fiind vândute ulterior pe piaţă europeană. Invocând lipsa accesului la metode alternative de testare, companiile au făcut presiuni asupra UE să amâne cu câţiva ani această interdicţie sau chiar să renunţe complet la ea.
Organizatiile pentru protecţia animalelor au subliniat de nenumărate ori că industria cosmeticelor a avut suficient de mult timp la dispoziţie pentru a dezvolta metode alternatie de testare, dar şi că în prezent există suficiente metode cel puţin la fel de eficiente că testele pe animale. Termenul limita din martie 2013 reprezintă însă fază finală a mult-aşteptatei interdicţii totale a testelor pe animale în Europa.
Comisia Europeană a admis oficial că, prin implementarea acestei interdicţii, peste 27.000 de animale vor fi scutite de chinul testelor de laborator.