Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul de coaliţie pe care-l conduce are o abordare prin care vrea să încurajeze mediul de afaceri şi investiţiile.
”Măsurile politice și guvernamentale au fost de fiecare dată discutate în coaliție și susținute atât de PNL, cât și de către PSD și UDMR. Toate măsurile s-au concretizat în legi și ordonanțe, iar astăzi ne bucurăm de o creștere economică. Avem 6,5% în plus față de aceeași perioadă a anului trecut. Guvernul a fost o roată motrică care a susținut activitatea tuturor celor care s-au angajat să susțină activitatea economică a România, să mențină locurile de muncă.
Economia are nevoie de predictibilitate, de stabilitate și de încredere, care se câștigă greu și se pierde foarte ușor. Am reușit să dobândim încrederea investitorilor români și a investitorilor străini, de aceea suntem încurajați să continuăm să muncim și să găsim soluții.
Guvernul României este angajat într-o abordare pro-business și până în acest moment am demonstrat această angajare prin susținerea investițiilor publice și private. Avem nevoie să susținem mediul de afaceri, de aceea 60% din fondurile programului ”Sprijin pentru România” este îndreptat spre acest obiectiv.”, a spus Nicolae Ciucă.
Economia României urmează să încetinească până la 2,6 % în 2022, după o creştere economică de 5,9% în 2021, arată Previziunile economice de primăvară ale Comisiei Europene pentru România. Rata şomajului ar urma că coboare la 5,5%, de la 5,6% anul trecut.
„După o creştere puternică în 2021, economia României urmează să încetinească până la 2,6% în 2022, deoarece inflaţia ridicată erodează venitul disponibil, iar războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei afectează sentimentul economic, lanţurile de aprovizionare şi, în cele din urmă, investiţiile. Se preconizează o uşoară accelerare a creşterii în 2023, odată cu o posibilă scădere a inflaţiei. Se estimează că şomajul va rămâne la aproximativ 5,5%, în timp ce preţurile vor atinge un nivel maxim în acest an, care va scădea treptat în 2023. Se preconizează că deficitul public va atinge 7,5% din PIB în 2022, urmând să scadă până la 6,3% în 2023, astfel încât ponderea datoriei în PIB va ajunge la 52,6% până în 2023”, arată CE.