Raportul Curţii de Conturi privind finanţele publice locale pentru anul 2011 în municipiul Hunedoara relevă mai multe nereguli la achiziţionarea în sistem leasing financiar de aparatură medicală pentru Spitalul „Dr. Alexandru Simionescu”, în valoare de 13,14 milioane de lei .
„Au fost aprobate angajamente bugetare multianuale pentru cheltuieli de capital, reprezentând echipamente şi aparatură medicală achiziţionate în sistem de leasing financiar pe seama finanţărilor din sume alocate de la bugetul local, cu încălcarea prevederilor legale, suma estimată a abaterii fiind de 13.141.240 lei”, se arată în raportul de audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale municipiului Hunedoara pe anul 2011, încheiat în urma unui control, în perioada 13 septembrie-19 noiembrie 2012.
Potrivit managerului Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, Bende Barna, Primăria municipiului a achiziţionat în leasing, pe 10 ani, echipamente medicale şi aparatură în valoare de aproape patru milioane de euro.
„Spitalul este doar beneficiarul echipamentelor şi aparaturii medicale. Am trimis la Primăria Hunedoara listă cu necesarul. Primăria a efectuat achiziţia publică, spitalul neavând reprezentant în comisia de licitaţie. Noi nu am fost consultaţi nici la întocmirea caietului de sarcini şi nici nu ştiam exact ce vom primi. Noi am semnat ca beneficiari la recepţia echipamentelor şi aparaturii. Pe contract mai este firma care livrează echipamentele, firma de leasing şi Primăria Hunedoara. Tot ce pot să vă spun este că aparatura achiziţionată este de absolută necesitate, de ultimă generaţie şi de cea mai bună calitate. S-au achiziţionat de la saltele pentru paturi, la paturi de anestezie, dar şi echipamente şi aparate pentru bloc operator, pentru ATI, pentru cardiologie”, a declarat, luni managerul Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, Bende Barna.
Potrivit acestuia, spitalul a fost dat în folosinţă în 1968 şi mare parte din aparatura medicală a spitalului data încă din acea perioadă. Cu şase ani în urmă, clădirile spitalului au intrat într-un amplu proces de reabilitare, lucrări care au costat peste 12 milioane de euro, bani alocaţi în mare parte de la bugetul consolidat de stat.
Pe de altă parte, primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, aflat în funcţie din 2012, susţine că instituţia aşteaptă recomandările Curţii de Conturi şi va trece la recuperarea prejudiciului.
„Există două variante de recuperare a prejudiciului. Una dintre ele ar putea fi un proces civil, însă noi nu agreăm acestă variantă deoarece în acest caz ar trebui să plătim o taxă de timbru de 5 la sută din suma pe care dorim să o recuperăm şi nu vrem să blocăm banii. Celalată variantă, mai plauzibilă, este solicitarea obţinerii sumei în urma deschiderii unui dosar penal”, a declarat primarul Hunedoarei, Viorel Arion.
Fostul primar al municipiul Hunedoara din perioada când au fost făcute achiziţiile de echipamente şi aparatură medicală, Ovidiu Hada, nu a putut fi contactat pentru a explica investiţia.