A început primul proces al unui soldat rus pentru crime de război în Ucraina: „L-am împuşcat o dată, a căzut şi ne-am continuat drumul” VIDEO

Justiţia din Ucraina începe miercuri primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat.
Filip Stan
18 mai 2022, 17:14
A început primul proces al unui soldat rus pentru crime de război în Ucraina:

Procesul, care ar trebui să fie urmat rapid de alte câteva, va fi un test pentru sistemul judiciar din Ucraina, într-un moment în care instituţiile internaţionale îşi desfăşoară şi ele propriile anchete cu privire la abuzurile comise de trupele ruse în această ţară.

Vadim Şişimarin, 21 de ani, va compărea de la orele 14.00 (11.00 GMT) în faţa tribunalului districtului Solomiansky din Kiev, unde va trebui să dea explicaţii cu privire la moartea unui bărbat de 62 de ani, la 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Acuzat de crime de război şi omor premeditat, militarul, originar din Irkutsk, în Siberia, riscă închisoarea pe viaţă.

„Înţelege acuzaţiile împotriva lui”, a declarat pentru AFP avocatul său, Viktor Ovsiannikov, fără a-şi dezvălui strategia de apărare. Potrivit autorităţilor ucrainene, el cooperează cu anchetatorii şi recunoaşte faptele.

Acestea au avut loc la numai patru zile de la începutul invaziei ruse. La 28 februarie, potrivit anchetei procuraturii, Şişimarin a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka.

După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte Şişimarin a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

Citeşte şi: Rusia este din nou acuzată că ar fi folosit bombe cu fosfor alb, armă interzisă: „Ruşii pur şi simplu distrug deliberat infrastructura civilă”

La sosirea acestora la Ciupahovka, în regiunea Sumî, ei au văzut pe drum un bărbat (62 de ani), care vorbea la telefon. Şişimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor. Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, a indicat procurorul general ucrainean.

La începutul lui mai, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea lui fără a oferi detalii, publicând o înregistrare video în care Vadim Şişimarin spunea că a venit să lupte în Ucraina pentru „a-şi susţine financiar mama”.

În ceea ce priveşte acuzaţiile împotriva lui, el a explicat: „Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”.

Dosarul este dificil, potrivit avocatului său. „Nu am avut niciodată un astfel de cap de acuzare în Ucraina, nu avem precedente, niciun verdict”, a spus el. „Dar o vom scoate la capăt”, a adăugat Ovsiannikov, asigurând că nu a constatat „nicio încălcare a drepturilor” acuzatului de către autorităţi.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a subliniat, într-o serie de mesaje pe Twitter, miza dosarului pentru ţara ei.

„Am deschis peste 11.000 de anchete pentru crime de război şi am arestat 40 de suspecţi”, a reamintit ea. Aşteptând ca ei să ajungă în instanţă, „cu acest prim proces, trimitem un semnal clar: niciun călău, nimeni care a ordonat sau a ajutat la comiterea de crime în Ucraina nu va scăpa justiţiei”.

Dovadă a hotărârii ucrainene de a nu pierde timpul: doi militari ruşi ar trebui să fie judecaţi cu începere de joi pentru că au tras cu rachete asupra infrastructurii civile din regiunea Harkov, al doilea oraş al ţării, în nord-est.

Citeşte şi: Aproape 1.000 de luptători de la Azovstal s-au predat ruşilor. Ce se întâmplă cu combatanţii batalionului Azov

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!