Ce rol are adâncitura de pe fundul sticlelor de vin. Adâncitura a apărut în secolul al IV-lea, deoarece producătorii de vin nu aveau tehnologia necesară producerii unui fund plat, care să asigure stabilitatea sticlei pe o suprafaţă plană. Drept urmare, ei au găsit soluţia unei astfel de concavităţi, grea şi mult mai stabilă.
Chiar şi după ce au apărut tehnologiile de producere a sticlelor cu fundul plat, producătorii au preferat să păstreze designul iniţial al sticlei de vin.
Singura excepţie din istorie o reprezintă o linie de sticle de şampanie Roederer, comandate de ţarul rusiei Alexandru al II-lea, în 1885. Acesta s-a temut ca nu cumva duşmanii săi să ascundă explozibil în adânciturile sticlelor, astfel încât a cerut ca toate sticlele de şampanie să aibă fundul perfect plat.
Citeşte şi: Sticlele din plastic reutilizabile, periculoase pentru sănătate. Semnal de alarmă tras de oamenii de ştiinţă
Chelnerii din restaurantele de lux țin sticlele din partea de jos, și toarnă cu mai multă ușurință în pahare ținând degetul mare în adâncitura sticlei.
Nimeni nu s-a gândit că această concavitate ar putea fi bine-venită, singurul scopt fiind acela de a asigura stabilitatea sticlei pe o suprafață plană. Însă, între timp, s-a descoperit că această adâncitură: