Teiul ne încânta cu aromă lui plăcută la fiecare sfârșit de primăvară și început de vară. Probabil că nu există om care să spună că aroma teiului nu îl încântă sau că nu a băut niciodată măcar o ceaşcă de ceai de tei. Această licoare magică nu este doar aromată, ci şi extrem de benefică sănătăţii fizice şi psihice. Şi asta întrucât are efecte antiinflamatoare, antiseptice, antistres, sedative, sudorifice și emoliente.
Ceaiul de tei, beneficii mai puţin cunoscute pentru sănătatea fizică şi psihică
- Ceaiul de tei, recomandat pentru un somn mai bun! Este bine cunoscut faptul că această plantă rezolvă problemele de somn dacă este băut înainte de culcare. Consumat pe parcursul zilei, teiul ajută la calmarea anxietăţii, a stresului, fiind recomandat să fie consumat ori de câte ori ne confruntăm cu probleme care ne tulbură liniştea.
- Teiul ameliorează considerabil durerile de cap și migrenele, graţie proprietăţilor anxiolitice și sedative.
- Uşurează digestia. O infuzie de tei băută după masă favorizează digestia. În plus, ajută și la calmarea crampelor intestinale.
- Asigură sănătatea ficatului. Alburnul de tei, parte a scoarței, are efecte benefice asupra ficatului. Concret, stimulează activitatea ficatului şi reglează secreția biliară. În plus, îmbunătățește funcționarea rinichilor.
- Este benefic în anumite probleme speciice sezonului rece. Consumul infuziei de tei este recomandat în caz de răceală sau gripă. Scade febra, diminuează secreţiile nazale şi ameliorează durerile care însoţesc adesea gripa.
- Folosit extern, teiul este benefic pielii. Este recomandat şi în caz de mâncărime, piele uscată, crăpături, coşuri. Se găseşte în multe creme şi loţiuni, însă poate fi preparat şi acasă. Cremele si lotiunile care contin extract de tei trateaza eficient cuperoza. Dacă vrei să prepari o loţiune acasă, iată ce trebuie să faci: 50 g flori de tei fierbe-le timp de 15-20 de minute într-un litru de apă. Înmoaie comprese în această licoare şi aplică-le pe riduri, pe pete, pe zonele iritate sau pe întreaga faţă.
- Tot extern, loţiunea pe bază de tei curăţă eficient ochii. Se foloseşte în caz de ochi umflați, roșii, mâncărimi… Teiul este un remediu eficient care ajută la ameliorarea și scăderea conjunctivitei, în special datorită acțiunii sale antipruriginoase. Frunzele plantei restabilesc echilibrul dermatologic din jurul ochiului.
- Ameliorează durerile. După o sesiune de sport sa după câteva ore de mers pe jos sau de prestat muncă fizică, ceiul de tei este o adevărată binecuvântare pentru muşchi şi articulaţii.
- Ceaiul de tei reduce anxietatea nu doar dacă este băut, ci şi dacă este folosit la baie. Aşadar, adaugă un pliculeţ de ceai de tei atunci când intri în cadă. Apa fierbinte va infuza plant, iar schimbările asupra stării tale de spirit vor fi aproape instantanee.
Citeste si Reacţia lui Mugur Isărescu la inflaţia galopantă: „Un ceai de tei. Nu ne strică ceva mai multă calmitate”
Cum se prepară ceaiul de tei
Specialiștii spun că florile se recoltează de la tei în momentul în care două treimi dintre ele s-au deschis. Este important să lași florile la uscat, în straturi subțiri, într-un loc răcoros, ferite de lumina soarelui.
Infuzia se prepară dintr-o linguriță de flori de tei fără frunze sau o lingură cu flori cu frunze, la o cană cu apă clocotită. Poți să bei 2-3 căni pe zi de ceai de tei.
Se consideră că ar trebui să profiți de aerul parfumat și să te plimbi în fiecare dimineață sau seară în preajma teilor înfloriți. Parfumul lor are proprietatea de a stabiliza starea de bună dispoziție, de a combate starea de anxietate, de a stimula secreția de neuroendorfine, ba chiar de a regla subtil anumite dereglări hormonale în special la femei.
Citeste si Ceaiuri pentru glanda tiroida. Care sunt plantele care imbunatatesc functionarea acestei glande. Cate cani trebuie baute pe zi!