Câte calorii are un covrig. Cum spuneam, deși sunt foarte buni și toată lumea îi mănâncă, îngrașă destul de mult. Dacă e făcut doar din făină, apă și sare un covrig de 100 g ar putea avea aproximativ 300 de calorii.
Însă, în majoritatea rețetelor se folosesc mai multe ingrediente, printre care și grăsimi și zahăr.
În cadrul unei postări pe Facebook, un inginer ce a pus bazele unui program de nutriție a dezvăluit câte calorii au covrigii. Se pare că unele covrigării folosesc în rețetele lor făină, zahăr, margarină cu 80% grăsime și vreo trei tipuri de amelioratori. În acest caz, la aproximativ 105 grame, un covrig ar avea în jur de 550 – 600 kcal, scrie nutriționistul Valentin Bunea pe pagina sa de Facebook.
„Nu vă spun din cărți. Am avut 6 covrigării în trecut și am fost personal cu covrigii la laboratorul de analize. La aprox. 105 grame, covrigii aveau în jur de 550-600kcal. Mă puteți crede pe cuvânt sau vă puteți îmbăta cu apă rece că rețeta de covrigi conține doar apă, făină și sare”, i-ar fi spus o cunoștință inginerului.
Fie ei cu mac, susan, seminţe, simpli sau umpluţi, covrigii sunt delicioşi şi foarte practici, într-un secol al vitezei în care puţini dintre noi îşi mai fac timp să ia masa cum se cuvine.
Ţi-ar plăcea să încerci covrigi preparaţi în casă? Îţi propunem o reţetă genială, de covrigi cu brânză şi pătrunjel, ușor de preparat şi foarte foarte gustoşi. Ca să nu mai amintim de faptul că sunt mult mai sănătoşi decât cei din comerţ.
Ingrediente:
Ingrediente pentru umplutură:
În plus:
Cum prepari covrigii umpluți
Pune laptele într-un recipient, adaugă drojdia și zahărul și amestecă bine. Adăugă două albușuri și doar un gălbenuș și amestecă din nou. Adugă treptat făina, apoi sarea, amestecă totul bine, după care începe să frămânţi acest aluat. Pune şi untul moale și frământă mai departe, recomandă site-ul suntgospodină.net
Mută aluatul din recipient pe blatul de lucru şi continuă să frămânţi până când nu se mai lipește de degete. Mută-l iar în recipientul iniţial şi apasă-l ușor cu degetele. Acoperă-l cu folie alimentară și-l lasă-l la crescut până își dublează volumul.
Pune pentru a doua oară aluatul pe blat, mai frământă-l puțin, dă-i o formă rotundă şi taie-l în două. Fiecare dintre cele două jumătăţi împarte-le în cinci părţi egale.
Din fiecare bucată de aluat formează bile rotunde și aşază-le pe o farfurie. Acoperă-le cu folie alimentară și mai alsă-le să cerască aproximativ jumătate de oră.
Apoi pune câte o bilă pe blat şi întinde-o cu ajutorul sucitorului.
Amestecă brânza de vaci cu pătrunjelul tocat şi pune câte puţină umplutură pe mjlocul aluatului. Acoperă umplutura cu marginile aluatului, lipeşte-l bine, apoi uneşte capetele pentru a forma covrigul. Procedează la fel pentru fiecare bilă de aluat.
Pune covrigii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și-i unge-i cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Presară peste ei semințe de susan prăjite și coace-i în cuptorul preîncălzit la 180 grade până se rumenesc.