De ce se poartă doliu. Cât ţine şi care sunt principalele reguli şi interdicții. Ce tradiții se respectă în lume

Doliul este cea mai întâlnită metodă prin care îți poți exprima regretul în ceea ce privește pierderea unor persoane importante pentru tine. Totodată, este și un mod de a-ți descărca șocul emoțional.
Filip Stan
22 mai 2022, 21:41
De ce se poartă doliu. Cât ţine şi care sunt principalele reguli şi interdicții. Ce tradiții se respectă în lume
De ce se poartă doliu. Cât ţine şi care sunt principalele reguli şi interdicții

De ce se poartă doliu. Atunci când o persoană moare, lasă în urma sa o durere profundă pentru toți cei apropiați. Fiecare persoană își manifestă suferința în felul său, căci impactul emoțional al decesului este procesat diferit de fiecare în parte. Familia și prietenii aleg adesea să țină doliu pentru cei pe care i-au pierdut.

De ce se poartă doliu. Cât ţine şi care sunt principalele reguli şi interdicții. Ce tradiții se respectă în lume

Doliul este definit ca fiind durerea resimțită după decesul cuiva, însă se referă și la perioada și obiceiurile pe care le adoptăm după înmormântare pentru a exterioriza această durere.

De ce este bine să te rogi la miezul nopții. În ce condiţii rugăciunea devine deosebit de puternică

Biserica nu reglementează strict durata acestuia. Tradițiile spun că pentru rudele de gradul întâi (soț, soție, copii sau părinți) se poartă doliu un an de zile.  Pentru celelalte persoane, prieteni sau cunoștințe, doliul se poartă timp de 40 de zile. De cele mai multe ori, oamenii respectă doliul de 40 de zile, deoarece creștinii ortodocși cred că aceasta este perioada în care sufletul trece prin judecată și trebuie ajutat să se ridice la ceruri și să își găsească odihna veșnică.

Istoria doliului

În epoca victoriană exista un cod social strict în ceea ce privește doliul. Se aștepta ca membrii familiei să poarte negru după moartea unei persoane dragi. Văduvele trebuiau să poarte negru complet timp de cel puțin doi ani și până la patru ani, în timp ce cei care plângeau pierderea unui frate sau a unei surori, trebuiau să poarte negru timp de șase luni. Nimeni nu trebuia să participe la evenimente sociale, cum ar fi nunți sau botezuri, în timp ce era în doliu.

Superstiții și obiceiuri străvechi! De ce este bine să bați în lemn ca să te ferești de ghinion

Înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, tradițiile de doliu s-au relaxat în comparație cu epoca victoriană, dar erau mai stricte decât cele din prezent. Bărbații și femeile în doliu trebuiau în continuare să poarte negru și aveau în continuare restricția de a participa la evenimente sociale cât timp erau ţineau doliu.

Astăzi, deoarece regulile sunt nespuse, fiecare persoană le poate interpreta diferit, lăsându-i pe cei în doliu vulnerabili la judecata din partea familiei, prietenilor și colegilor. În plus, după cel de-Al Doilea Război Mondial, tradițiile legate de purtarea unei ținute de doliu specifice au dispărut.

Tradițiile doliului în diferite culturi

În SUA, Canada și în multe țări europene, adepții religiilor creștine vor organiza un priveghi sau o vizită într-o biserică, urmată de o slujbă religioasă și o înmormântare trei zile mai târziu. Familia persoanei decedate îi va invita adesea pe cei în doliu la o masă la ei acasă sau la un restaurant. În Italia se face o prăjitură specială numită Ossa de Mortu (Oasele Mortului). În Grecia, înmormântarea are loc în termen de 24 de ore, iar trupul este expus acasă în sicriu, iar capacul este așezat în fața ușii. Mamele și văduvele se vor îmbrăca complet în negru timp de 40 de zile. Rudele apropiate de sex masculin nu se bărbieresc timp de 40 de zile (acelaşi obicei şi la noi, în România). În Germania, oamenii îl consideră pe cel decedat ca pe un oaspete de onoare în biserică. Aceasta este o ceremonie foarte solemnă în care se aduce ultimul omagiu celui mort, urmată de o scurtă înmormântare. În Rusia, familia este obligată să invite mulți oaspeți în casa lor pentru a-și lua rămas bun de la cel decedat (acelaşi obicei şi la noi în România).

Rugăciunea pe care Arsenie Boca o rostea în fiecare sâmbătă. Are puteri miraculoase

În majoritatea culturilor asiatice, în mod tradițional se poartă albul pentru a semnifica doliul. Spre deosebire de majoritatea țărilor occidentale, culorile închise nu sunt, de obicei, acceptabile pentru doliu în multe regiuni orientale. În Japonia, unii japonezi urmează tradiția budistă de a conferi un nume nou pentru cel decedat. În timpurile moderne, doliul se face la un priveghi și majoritatea japonezilor sunt incinerați, nu înmormântați. În China, familia celui decedat nu va purta bijuterii. Se vor abține de la a purta orice cu roșu, deoarece roșul este considerat un semn de fericire.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Gemenele Timofte anunță horoscopul pentru 2025. Ce ne rezervă anul în funcție de cifra destinului
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Zelenski acuză Rusia de crimă internațională și solicită noi sisteme de apărare aeriană
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni