Vladimir Putin taie în carne vie, deşi Rusia a reuşit la Mariupol prima mare victorie a războiului din Ucraina. Ministerul britanic al Apărării a publicat actualizarea zilnică a informaţiilor, care joi se concentrează pe faptul că Rusia ar fi dat afară o serie de comandanţi de rang înalt din armată pentru performanţe insuficiente în războiul din Ucraina, scrie BBC.
De asemenea, documentul acuză Kremlinul că a condus o operaţiune militară şi de securitate plină de „muşamalizări şi ţapi ispăşitori” – o acuzaţie adeseori lansată Moscovei, şi nu doar de către Marea Britanie.
Adjunctul şefului batalionului Azov s-a predat ruşilor. Este cel mai important comandant al rezistenţei de la Azovstal, făcut prizonier
O listă a celor despre care se crede că au fost daţi afară de Vladimir Putin îi include pe generalul-locotenent Serhiy Kisel, care a comandat Armata de tancuri de elită 1 a Gărzii, pentru că nu a reuşit să captureze Harkovul şi pe viceamiralul Igor Osipov, care a comandat Flota rusă din Marea Neagră, în urma scufundării crucişătorului Moskva în aprilie.
Potrivit ministerului, nu este clar dacă şeful Statului Major General rus, Valeriy Gerasimov, este în funcţie, şi nici nu este clar dacă se mai bucură de încredere.
Marea spaimă a lui Vladimir Putin
NATO nu se așteaptă la niciun câștig semnificativ, în următoarele săptămâni, pentru niciuna dintre părțile combatante în războiul din Ucraina, potrivit unei declarații a unui oficial militar al alianței, relatează CNN. „Cred că vom fi în impas pentru o vreme”, a spus oficialul.
Potrivit aceleași surse, balanța s-a înclinat mult în favoarea Ucrainei în ultima perioadă, iar acum se discută tot mai mult dacă armata ucraineană va reuși să recupereze teritoriile din Donbas ocupate de Rusia, dar și Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
„Da, cred că ar putea prelua Crimeea și Donbasul, da. Nu acum, nu curând, dar dacă pot continua lupta, cred că da”, a spus oficialul.
Performanța armatei ruse în Ucraina nu a fost deloc impresionantă, potrivit evaluărilor serviciilor de informații occidentale, iar acest punct de vedere câștigă teren în rândul unora din Rusia însăși.
Trei bloggeri militari ruși s-au lansat brusc în critici acuzatoare la adresa operațiunii și, în special, a dezastrului provocat de traversarea eșuată a râului Siverskyi Donets săptămâna trecută. Imaginile din satelit arată că cel puțin 70 de vehicule blindate și tancuri rusești au fost distruse și este posibil ca sute de soldați să fi fost uciși. Cei trei bloggeri au împreună peste 3 milioane de abonați pe Telegram.
Astfel de critici publice la adresa operațiunii militare din Ucraina sunt foarte rare. Kremlinul insistă asupra faptului că campania se desfășoară conform programului.
Tot mai mulți specialiști spun că războiul din Ucraina va fi unul de durată. Au existat mai multe runde de negocieri între Kiev și Moscova, dar acestea nu au dus la niciun rezultat, deoarece Rusia nu vrea să renunțe la pretențiile teritoriale.
Rusia a cerut Ucrainei să renunțe la intrarea în NATO, la intenţia de a dezvolta sau achiziţiona arme de distrugere în masă şi de a găzdui pe teritoriul său baze militare străine. De cealaltă parte Ucraina a cerut garanții de securitate în schimbul neutralității. S-a arătat dispusă să renunțe la aderarea la NATO, dar nu și la Uniunea Europeană.
O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea anexată de Rusia. Ucraina a spus că înainte să se semneze vreun acord, Rusia trebuie să își retragă trupele de pe teritoriul său.
Rusia insistă însă asupra pretențiilor teritoriale. Moscova cere recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra peninsulei Crimeea şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.