Aleşii au început dezbaterea Bugetului. Ponta: Opoziţia reprezentată de UDMR şi PPDD, un partener

Senatorii şi deputaţii, reuniţi în plenul Parlamentului, au început, marţi dimineaţa, dezbaterile la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2013. Prezent la debutul dezbaterilor, premierul Victor Ponta a spus că opoziţia reprezentată în Parlament şi în România de UDMR şi PPDD este şi poate fi un partener pentru majoritatea parlamentară.
Iulian Tudor
05 feb. 2013, 09:42
Aleşii au început dezbaterea Bugetului. Ponta: Opoziţia reprezentată de UDMR şi PPDD, un partener

La şedinţa care este condusă de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi-au anunţat prezenţa 462 de parlamentari, din totalul de 587.

În debutul dezbaterilor, premierul Victor Ponta a spus că proiectul de buget propus de Guvern pentru acest an a fost discutat, negociat şi agreat cu FMI, CE şi Banca Mondială şi este perfectibil în continuare, dar amendamente nu pot fi acceptate decât dacă există o bază pentru acestea.

„Vreau să mulţumesc tuturor acelor parlamentari care au înţeles că amendamente la bugetul de stat pot fi făcute dacă există şi o bază pentru acestea. Nu cred că bugetul întocmit de Guvern este prefect, cred că este perfectibil şi poate fi îmbunătăţit prin contribuţia dumneavoastră, dar cred că mesajul de stabilitate şi de seriozitate pe care cei mai mulţi dintre membrii Parlamentului l-au dat la momentul dezbaterii în comisii va continua şi în perioada dezbaterilor din plen”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a arătat că proiectul de buget nu mai pune accentul pe finanţări strict de la bugetul de stat, care în perioada 2010-2012 s-au dovedit a fi „strict clientelare”, ci pe fonduri europene şi rambursabile.

Premierul a explicat totodată că Guvernul a decis să menţină cota unică de impozitare, deoarece aceasta a fost una dintre înţelegerile politice pe care a fost formată USL, chiar dacă el personal, în calitate de social-democrat, pledează pentru un sistem de impozitare diferenţiată.

Pentru cota unică de 16%, nu am ascuns niciodată şi nu voi ascunde nici în continuare faptul că, fiind social-democrat, cred în impozitarea diferenţiată, însă înţelegerea politică pe care s-a bazat formarea Uniunii Social-Liberale şi promisiunea fermă făcută de noi în campania electorală privind păstrarea cotei unice se reliefează în acest buget şi îmi doresc ca mesajul pentru mediul de afaceri să compenseze ceea ce, din punctul de vedere al unui social-democrat, este mai puţin bine-venit în ceea ce priveşte zona socială. Am menţinut cota unică şi o vom menţine în continuare„, a spus Ponta.

E a adăugat că speră ca proiectul de buget să fie adoptat de Parlament şi promovat de preşedinte cât mai curând.

Le mulţumesc grupurilor parlamentare UDMR şi PPDD pentru discuţiile extrem de utile şi serioase pe care le-am avut la întâlnirile cu ele. Vreau să transmit un mesaj că opoziţia reprezentată în Parlament şi în România de către UDMR şi PPDD este şi poate fi partener pentru majoritatea parlamentară în discuţiile care privesc prezentul şi viitorul acestei ţări„, a mai spus Ponta.

El a arătat că este un lucru important ca orice majoritate, oricât de consistentă este acum sau oricât de fragilă era în urmă cu un an, are obligaţia de a trata cu respect opoziţia şi de a învăţa din lecţiile „dureroase” ale anilor trecuţi, când simpla majoritate era considerată suficientă pentru a impune un punct de vedere.

Este un mod de lucru pe care intenţionez să-l continui atât timp cât voi fi prim-ministru. Îmi doresc să rămână ca o regulă de respect şi de colaborare între putere şi opoziţie„, a spus Ponta. El a arătat că aceeaşi solicitare la dialog a adresat-o şi grupului PDL, care însă a refuzat o întâlnire.

Parlamentarii vor dezbate pe articole bugetul de stat, ei urmând să discute bugetele propuse pentru un număr de 52 de ordonatori de credite – ministere, agenţii, autorităţi şi consilii.

În total, la proiectul propus de către Guvern pentru a fi adoptat de Parlament au fost depuse un număr de 13.450 de amendamente, timpul alocat dezbaterii şi adoptării bugetului pentru fiecare ordonator de credite fiind proporţional cu numărul de amendamente.

După adoptarea bugetului de stat, senatorii şi deputaţii vor trebui să adopte proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, la care au fost depuse un număr de 38 de amendamente, durata estimată pentru dezbatere şi vot fiind de 30 de minute.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au adoptat, vineri seară, cu amendamente, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2013. Raportul favorabil a întrunit 23 de voturi „pentru”, 3 abţineri şi 5 voturi „împotrivă”. La nivelul comisiilor de buget-finanţe a fost amendat proiectul legii bugetului de stat, faţă de forma popusă de Guvern, fiind realizate o serie de redistribuiri de sume de la bugetul Ministerului de Finanţe către alţi ordonatori de credite.

De asemenea, parlamentarii din cele două comisii au adoptat, vineri seară, fără amendamente, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013. Raportul favorabil a întrunit 24 de voturi „pentru”, cinci voturi „împotrivă” şi trei abţineri.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai