Guvernul a stabilit recent facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului și a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei. De această măsură vor beneficia exclusiv salariații din domeniul privat, nu și bugetarii.
„Astfel, începând cu data de 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.
De asemenea, începând cu aceeași dată, de această măsură beneficiază și persoanele nou-angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la data de 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este de 2.750 de lei”, a anunţat Guvernul.
Prevederile ordonanței de urgență nu sunt aplicabile personalului salarizat potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.
Majorarea cu 200 de lei netaxabili a salariilor pe care angajatorii privați le vor da angajaţilor în jumătatea a doua a acestui an este condiționată de mai multe aspecte. Cu alte cuvinte, nu toţi angajaţii din România vor putea primi această majorare.
În primul rând, majorarea poate fi acordată doar pentru angajaţii cu contracte full-time, doar la funcția de bază și, cel mai important, doar la salariile minime, nu la cele care au fie și un leu peste valoarea minimului pe economie, potrivit avocatnet.ro.
Acordarea majorării de 200 lei netaxabili nu este obligatorie. Cu toate acestea, decizia ar putea fi privită și ca pregătirea terenului pentru majorarea salariului minim de anul viitor, pe principiul: 200 de lei acum, facultativ, fără taxe, dar cu taxe de anul viitor și în mod obligatoriu, mai scrie sursa citată.
Posibilitatea firmelor de a acorda 200 lei în plus la salariu angajaților plătiți cu salariul minim pe economie, în contracte cu normă întreagă, vizează în mod exclusiv salariul minim de 2.550 de lei, nu și valoarea specială de 3.000 de lei.
Cu alte cuvinte, de acest beneficiul recent anunţat de Guvern nu se vor bucura angajaţii din construcții, agricultură și industria alimentară.
Citeşte şi: Cât costă coşul minim pentru un trai decent, în România. Bogdan Hossu: „Pensia minimă acoperă doar o treime”
Nici pentru indemnizația aferentă concediului de creștere a copilului (CCC) nu vor fi luați în calcul acești 200 de lei, deoarece la baza calculului indemnizației stau doar veniturile care sunt supuse impozitului pe venit, de 10%, nefiind cazul pentru acești bani.
Vești proaste pentru angajaţii din România care vor primi cei 200 de lei în plus la salariu de la 1 iunie
Din cauză că sunt netaxabili, cei 200 de lei în plus la salariul minim nu se cuantifică la pensie sau alte indemnizații.