Răsturnare de situaţie. Ucraina refuză încetarea focului: „Dacă oprim, ruşii vor încep o ofensivă şi mai sângeroasă”

Rusia a anunţat, la sfârşitul săptămâmii, că e pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina, a dat asigurări negociatorul rus Vladimir Medinski.
Filip Stan
23 mai 2022, 11:46
Răsturnare de situaţie. Ucraina refuză încetarea focului:

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a exclus o potenţială încetare a focului cu Moscova şi a declarat că Ucraina nu va accepta niciun acord cu Rusia care implică cedarea teritoriului ucrainean, relatează CNN.

”Războiul nu se va opri (după concesii). Se va lua o pauză pentru o perioadă de timp”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu acordat sâmbătă la biroul prezidenţial ucrainean.

Podoliak a subliniat că dacă Kievul alege să facă concesii, această decizie s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece Rusia va răspunde mai agresiv după orice întrerupere a luptei.

Război în Ucraina. Rusia a atacat din nou cu rachete zona Kiev VIDEO

”După un timp, cu o intensitate reînnoită, ruşii îşi vor construi armele, forţa de muncă şi vor lucra la greşelile lor, se vor moderniza puţin, vor concedia mulţi generali… Şi vor începe o nouă ofensivă, şi mai sângeroasă şi de amploare,” a mai explicat el.

”Rusia nu poate fi lăsată la jumătatea drumului pentru că va (dezvolta) o stare de spirit «revanşardă» şi va fi şi mai crudă”, a mai precizat el.

Oficialul ucrainean a respins apelurile referitoare la o încetare urgentă a focului care ar implica trupele ruse care rămân pe teritoriul pe care l-au ocupat în sudul şi estul Ucrainei, spunând că ”forţele (ruse) trebuie să părăsească ţara şi după aceea va fi posibilă reluarea procesului de pace”.

Şeful Biroului Preşedinţiei din Ucraina Andrii Yermak a reiterat afirmaţiile lui Podoliak printr-o postare pe Twitter prin care afirma că ”războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrităţii şi suveranităţii teritoriale ucrainene”.

ONU îndeamnă Rusia şi Ucraina să reia negocierile de pace

ONU a îndemnat joi Rusia şi Ucraina să reia negocierile de pace, care se află într-un punct mort, în Turcia, bazându-se pe contactele avute pentru operaţiunile de evacuare de la Mariupol, relatează AFP.

Operaţiunile de evacuare a civililor derulate în comun de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi ONU, dar şi predarea combatanţilor de la Azovstal în aceste ultime zile „nu ar fi putut avea loc fără cooperarea între autorităţile Federaţiei Ruse şi Ucrainei”, a declarat responsabilul ONU pentru situaţii de urgenţă, Martin Griffiths, în cadrul unui briefing de presă de la Geneva.

„Îmi place să cred că faptul că această cooperare a funcţionat relativ bine, în orice caz mult mai bine decât în săptămânile precedente, este ceva pe care putem construi”, a spus el.

„Trebuie să insistăm asupra virtuţii dialogului pentru a pune capăt acestui război”, a subliniat el, făcând apel la reluarea discuţiilor care s-au desfăşurat sub egida Turciei între diplomaţi ucraineni şi ruşi.

„Trebuie să ne întoarcem” la masa de negociere, a insistat Griffiths. Turcia a găzduit de două ori negocieri directe între cele două părţi şi preşedintele turc şi-ar dori acum un summit cu participarea preşedintelui rus Vladimir Putin şi a celui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Martin Griffiths, care revine dintr-o vizită în Cornul Africii unde perioade consecutive de secetă au aruncat milioane de oameni într-o sărăcie extremă şi în pragul foametei, a insistat, de asemenea, asupra necesităţii de a lăsa Ucraina să-şi exporte cerealele.

Războiul din Ucraina a făcut praf piaţa imobiliară. Chiriile au scăzut la jumătate
Porturile ucrainene sunt sub blocadă rusă şi Rusia, la rândul său, nu poate exporta fertilizatori din cauza sancţiunilor internaţionale. Două elemente care contribuie puternic la creşterea accelerată a preţurilor alimentelor, a reamintit Griffiths.

Trebuie ca aceste exporturi „să se facă şi să se facă repede, pentru că în Ucraina silozurile sunt pline de recolta precedentă iar următoarea se apropie”, a avertizat responsabilul ONU.

„Trebuie s-şi pună cerealele undeva şi noi trebuie să aducem aceste cereale în ţările care au nevoie de ele”, a insistat el.

„Trebuie ca războiul din Ucraina să fie rezolvat din numeroase motive dar două dintre ele sunt importante: primul este că avem nevoie de aceste recolte şi trebuie ca ele să fie însămânţate şi al doilea e că lumea are nevoie de pace în Ucraina, aşa cum o merită şi poporul ucrainean”, a subliniat Martin Griffiths.

Spynews
Alertă! Vulcanul Etna a erupt. Aeroportul din Catania a anulat toate zborurile
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
O importantă bancă dispare din România. Gigantul autohton care a achitat aproape 350 de milioane de euro
Capital.ro
Vestea dimineții despre Corina Chiriac. Marea artistă a....
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
Fermierii români primesc mai mulți bani de la stat! Se dau 310 milioane de euro!
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
Lovitură grea pentru Cătălin Cherecheș! Socrii fostul edil au fost condamnați la închisoare
Spynews
Cum și-a dat seama Lidia Buble că suferă de psoriazis: „Am ignorat total situația”. Consideră că s-a vindecat datorită rugăciunilor tatălui ei
Evz.ro
Codul Rutier. Noi amenzi, din 9 iulie. Greșeala care te costă
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cine este principalul suspect în cazul atacului cu acid din Călărași! Anchetatorii au aflat că acesta nu a acționat singur
Capital.ro
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
Scandal la Protecția Copilului Vaslui: Două Minore din Grija Statului, Văzute Lucrând ca Animatoare în Club
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!