Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu crede că apariţia variolei maimuţelor în Europa şi America de Nord necesită vaccinări în masă ca măsură precum o bună igienă iar comportamentul sexual sigur va ajuta la controlul răspândirii acestuia, potrivit unui oficial, scrie Reuters.
Într-un interviu pentru Reuters, Richard Pebody, care conduce echipa care se ocupă de agenţi patogeni cu ameninţare ridicată din cadrul OMS Europa, a spus că rezervele de vaccinuri sunt relativ limitate.
Măsurile imediate pentru controlarea focarului sunt depistarea contactului şi izolarea, a spus el, observând că nu este un virus care se răspândeşte foarte uşor şi nici nu a provocat până acum boli grave. „Nu ne aflăm în situaţia în care să trecem la răspândirea vaccinării populaţiilor”, a afirmat oficialul.
Comentariile sale au venit ca urmare a anunţului Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA că este în curs de a elibera unele doze de vaccin Jynneos pentru utilizare în cazurile de variola maimuţelor.
Război în Ucraina. Au sunat sirenele toată noaptea, se dau lupte grele
Autorităţile de sănătate publică din Europa şi America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate de infecţie virală în cel mai grav focar de virus din afara Africii. Pe acest continent este endemic de zeci de ani.
Oamenii de ştiinţă spun că nu sunt clar ce provoacă focarul şi încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a schimbat ceva. Nu există nicio dovadă că virusul a suferit mutaţii, a declarat luni un director executiv al agenţiei ONU.
Multe – dar nu toate – dintre persoanele care au fost diagnosticate cu variola maimuţelor au fost bărbaţi care au întreţinut relaţii sexuale cu bărbaţi.
Risc ”foarte slab” de contaminare cu variola maimuţei în populaţia generală, risc ”mare” în cazul persoanelor cu mai mulţi parteneri sexuali, avertizează ECDC
Riscul contaminării cu variola maimuţei (”monkeypox”) este ”foarte slab” în rândul populaţiei generale, însă este ”mare” în cazul persoanelor care au mai mulţi parteneri sexuali, avertizează luni Agenţia europeană însăcrinată cu bolile ECDC, relatează AFP.
Şi-a sacrificat viaţa pentru a-l salva pe copilul prietenului său. Povestea impresionantă a lui Ghenadi, ucis zilele trecute de atacurile ruşilor
”În cazul populaţiei, în general, probabilitatea unei contaminări este foarte slabă”, anunţă Centrul European de Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) în prima sa evaluare a riscurilor după apariţia neobişnuită a zeci de cazuri în Europa şi în America de Nord.
”Însă probabilitatea de transmitere a virusului în cazul unui contact apropiat, de exemplu în timpul unor relaţii sexuale cu persoane care au mai mulţi parteneri, este considerată drept mare”, subliniază ECDC.