CTP consideră că astfel de gesturi reprezintă provocări ale oficialilor de la Budapesta, fiind vorba despre o continuare liniei consacrate de premierul Viktor Orban, un comportament faţă de care autorităţile române nu trebuie să dea un răspuns.
„Ce fac ungurii? Ungurii, adică politicienii maghiari, ca să fie foarte clar, nu poporul maghiar. Ce-a făcut această doamnă, președinta Ungariei? A venit în Transilvania ca și cum românii n-ar exista. Dacă vă uitați la toate gesturile acestei doamne – a venit în orașul Kolozsvár (Cluj-Napoca, n.r.), așa cum a avut grijă să precizeze pe Facebook, nu s-a întâlnit cu altă oficialitate românească decât domnul Kelemen Hunor, în rest n-am știre să se fi întâlnit cu altcineva, s-a dus să inaugureze o statuie a unui principe maghiar, Gabriel Bethlen – toate aceste gesturi ca și cum s-ar afla într-o Transilvanie locuită doar de maghiar, nu și de români. Așa a considerat doamna să facă. Nu e de mirare că are această atitudine, este fostă membră fruntașă Fidesz, deci nu poate să fie ferită de Orban (Viktor Orban, n.r.), bineînțeles”, a declarat Cristian Tudor Popescu, marți seară la Digi24, conform Libertatea.
Chiar şi într-o astfel de situaţie, gazetarul a punctat că autorităţile române trebuie să păstreze o atitudine diplomatică, o atitudine „de conviețuire și dialog”.
„Dar avem o problemă. De ce? Pentru că Ungaria, dincolo de această atitudine revizionistă și revanșistă, care se referă la teritoriile pierdute, zic ei – și nu e adevărat, că erau teritorii cotropite de maghiari și care au fost date majorităților din zonele respective – este legat acest revizionism maghiar de comportamentul în Uniunea Europeană al Ungariei, care sfidează UE o dată pe săptămână. Acum, Orban a închis ultimul post radio independent din Ungaria, este ca-n Rusia acolo – nu mai mișcă nimic în presă, blochează sancțiunile la adresa Rusiei, sancțiunile energetice în special, pentru că pot”, a explicat Cristian Tudor Popescu.
„Suntem pe același picior – noi și Ungaria. Noi, care respectăm aceste sancțiuni, noi care avem o presă liberă, noi care respectăm niște valori și niște cerințe europene și ei (ungurii, n.r.) care nu respectă. Bineînțeles că soluția este ca România să nu răspundă, în niciun caz la astfel de provocări. Astea sunt niște provocări. Deci această doamnă a făcut ce face șeful AUR (George Simion, n.r.), la rândul ei – provocare de la un capăt la celălalt. I-am văzut și fața când a venit acel politician PSD cu un buchet de flori și portretul lui Avram Iancu. Avea o față – mai lipsea puțin să i se dea un emetiral. Da, era deplasat gestul. Astea sunt provocări ale Ungariei”, a adăugat gazetarul, potrivit sursei citate.
Aleasă în martie preşedinte al Ungariei, Katalin Novak a efectuat vineri o vizită la Cluj, unde s-a întâlnit cu liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor.
„Astăzi m-am întâlnit cu Hunor Kelemen, Președintele RMDSZ, Viceprim-ministru al României. În calitate de președinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să reprezint toți maghiarii, deoarece nu contează pentru mine dacă cineva locuiește în interiorul sau peste graniță. Ungurii sunt maghiari, punct”, a scris Katalin Novak, pe pagina ei de Facebook.
În urma mesajului lui Katalin Novak, Ministerul de Externe de la București (MAE) l-a contactat imediat pe ambasadorul Ungariei în România și i-a transmis „preocuparea părții române față de declarația de mai sus”.
„Astfel, în măsura în care declarațiile Președintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă și la cetățenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internațional, un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat”, a transmis MAE. „În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetățenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetățenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale”, a precizat Ministerul de Externe, condus de Bogdan Aurescu.
De asemenea, Katalin Novak a participat sâmbătă la dezvelirea statuii principelui Gabor (Gabriel) Bethlen în centrul municipiului Alba Iulia. Agenda șefei de stat din Ungaria nu a inclus și o vizită la București, pentru a se întâlni cu președintele Klaus Iohannis, din cauza „caracterului privat” al vizitei.
Citeşte şi: Preşedinta Ungariei a ieşit la alergat în Cluj-Napoca. „Un început de zi activ, în Koloszvar”