Dispare tabla clasică din școli. Cîmpeanu: 100.000 de profesori vor fi formaţi din perspectiva pedagogiei digitale

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că 100.000 de profesori vor fi formaţi din perspectiva pedagogiei digitale, precizând că, în şcoli, tabla clasică va fi înlocuită cu un smart board şi că au fost lansate deja specificaţiile tehnice pentru ceea ce va trebui să se regăsească în fiecare clasă.
Alina Costache
25 mai 2022, 13:41
Dispare tabla clasică din școli. Cîmpeanu: 100.000 de profesori vor fi formaţi din perspectiva pedagogiei digitale

Sorin Cîmpeanu a declarat, miercuri, că în şcoală este nevoie de digitalizare. Ministrul a anunţat că 100.000 de profesori vor fi formaţi din perspectiva pedagogiei digitale, precizând că tabla clasică va fi înlocuită cu un smart board.

„Avem în pregătire, de asemenea, actul normativ prin care transpunem în cadrul naţional Ditcom. Acesta va fi util în mai multe planuri. Unul dintre ele, pentru că în şcoală avem nevoie de digitalizare, va fi lansarea unui alt apel la începutul anului viitor, primul trimestru din 2023, în urma căruia 100.000 de profesori vor fi formaţi din perspectiva pedagogiei digitale. În primul trimestru din anul 2023 se lansează acest apel, în ultimul trimestru din anul 2024 vor trebui să se fi derulat deja formările pentru 100.000 de profesori. Ca să formezi 100.000 de profesori sigur că ai nevoie de transpunerea Ditcom în cadrul naţional, dar mai ales ai nevoie de formatori, ai nevoie de profesionişti care să poată să formeze aceşti profesori”, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la evenimentul „Starea Naţiunii: Nivelul Literaţiei Digitale în România”.

Citeşte şi: Salariile profesorilor se majorează. Ministrul Educaţiei a oferit cifrele oficiale din noua lege

Dispar tabla şi creta din şcolile din România

„În paralel, pe un alt plan, am lansat deja specificaţiile tehnice pentru ceea ce va trebui să se regăsească în fiecare şcoală. Este vorba de acea reformă, esenţială îi spun, prin care am asumat, cu toate criticile de rigoare, ideea renunţării la tabla clasică cu cretă şi burete din fiecare din cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce cred foarte mult în această schimbare? Pentru că odată ce profesorii care sigur vor avea definit şi profilul competenţelor digitale, vor beneficia şi de formare, dar în realitate zi de zi vor intra într-o sală de clasă în care vor avea un smart board pe care chiar şi cei cu competenţe digitale minime vor şti să scrie similar cu creta pe tabla”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul spune că prin renunţarea la tabla clasică, elevii vor fi mai atraşi de noul sistem de predare şi vor deprinde rapid sistemul de transfer în propriile device-uri a lecţiei predate de profesor.

„Sunt convins că vor fi mult mai atenţi pentru că în afară de tablă şi cretă avem şi buretele, profesorul odată ce şterge tabla, a dispărut. În momentul în care ştie că ceea ce predă poate fi transferat în timp real pe dispozitivul oricărui elev prezent în clasă sau din diverse motive aflat fizic într-o altă locaţie sunt convins că va fi mai atent. Sunt convins că tinerii vor şti să deprindă foarte rapid acest sistem de transfer în propriile device-uri a ceea ce predă profesorul la clasă. Profesorul va putea să facă apel la experienţa altor cadre didactice din şcoli în care nivelul de învăţământ, calitatea educaţiei este apreciată ca fiind mult mai sus decât şcolile în care predau aceşti profesori, spre exemplu, în mediul rural”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Planul ambiţios al lui Sorin Cîmpeanu pentru învăţământul românesc: „Vom susţine apropierea dintre şcoală şi piaţa muncii, prin motivare”

El consideră că în acest mod şcoala va deveni mai atractivă pentru elevi.

„Avem 120.000 de elevi în învăţământ simultan. La învăţământ simultan înseamnă că în aceeaşi sală de clasă se găsesc elevi din două, trei, patru sau uneori chiar cinci niveluri. Singurul lucru care nu se amestecă nu se amestecă elevii din învăţământul primar cu cei din învăţământul gimnazial. Avem profesori care nu au o calificare suficientă. Aceşti profesori, având acest dispozitiv la îndemână zi de zi, făcând parte din viaţa lor, vor şti să facă cel mai simplu lucru posibil, să dea o căutare cu orice motor de căutare pentru a identifica acele demonstraţii, nu vreau să nominalizez surse de pe internet, dar le ştim cu toţii, prin care vor putea să facă şcoala mult mai atractivă pentru elevi. Dacă nu vom face acest lucru, îi vom pierde. Sau mai exact le vom pierde interesul pentru şcoală şi lucrul va fi plătit de noi toţi, mai întâi de ei, mai apoi de noi toţi, ca naţiune”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'