Cum te protejezi de căpușe. Cele mai eficiente remedii naturale

Odată cu venirea sezonului cald, căpușele își fac tot mai simțită prezența în parcuri, grădini și în general în orice loc unde există un petic de iarbă. Înțepătura lor nu este în general periculoasă, dar o parte dintre acești acarieni poartă virusuri și bacterii patogene, inclusiv borrelia responsabilă de boala Lyme sau de un anumit tip de meningoencefalită.
Alina Costache
26 mai 2022, 08:20
Cum te protejezi de căpușe. Cele mai eficiente remedii naturale

Cum te protejezi de căpușe. Ascunse în iarbă, mușchi și frunze, căpușele își localizează prada după căldura pe care o degajă. Înțepăturile lor sunt nedureroase și adesea trec neobservate. Pentru a evita înțepăturile lor, prevenția rămâne cea mai eficientă armă.

Căpușele purtătoare de borrelia sunt deosebit de periculoase. Dacă infecția nu este tratată rapid și se răspândește în organism, poate provoca tulburări severe: dureri articulare, paralizii parțiale, pierderi de memorie, oboseală accentuată. Prin urmare, este recomandat să fii deosebit de atent pentru a ține căpușele la distanță toată vara.

Citeste si Ce să faci dacă eşti muşcat de o căpuşă. Cele mai bune sfaturi ale medicilor de la Spitalul Victor Babeş

În cele ce urmează, îți prezentăm cele mai eficiente metode naturale care țin căpușele la distanță.

Cum te protejezi de căpușe

  1. Curăță regulat grădina. Căpușele nu se găsesc doar în păduri și parcuri, ci și în grădinile caselor și în livezi. Locurile prost întreținute sunt cele mai expuse riscului, deoarece acești acarieni iubesc iarba înaltă, frunzele moarte și tufișurile. Pentru a preveni proliferarea lor, este necesar să tunzi gazonul în mod regulat și să îl lași să se usuce complet între două udări. Ca măsură de precauție, taie și copacii prea deși, mai ales dacă spațiul verde de care dispui se află în apropierea unei păduri. Totodată, deparaziteaza-ți animalele de companie care, adesea, sunt și ele purtătoare de căpușe.
  2. Plante care îndepărtează căpușele. Unele plante atrag căpușele, altele le resping în mod natural. În loc să abuzezi de insecticide chimice, poți planta usturoi și ierburi aromatice (rozmarin, dafin, mentă, pelin etc.) al căror miros respinge acesti mici paraziti. Flori precum mușcatele, lemongrass și crizantemele emană și ele substanță respingătoare pentru căpușe.
  3. Poartă haine deschise la culoare, care să acopere cea mai mare suprafață a corpului. Pentru plimbări prin pădure, parc sau pentru grădinărit, cel mai bine este să optezi pentru îmbrăcăminte deschisă la culoare pentru a observa cât mai bine căpușele care se agață de material. Acestea trebuie să acopere întregul corp: mâneci lungi, pantaloni strânși la glezne și băgați în șosete și încălțăminte închisă pe picior. De asemenea, ține-ți părul legat sau poartă o pălărie pentru a proteja scalpul.
  4. Folosește ulei esențial de arbore de ceai. Un studiu desfășurat la Universitatea braziliană din Santa Catarina publicat în 2014 în revista de specialitate Experimental and Applied Acarology a demonstrat că uleiul esențial de arbore de ceai este acaricid. Ucide nimfele și face căpușele adulte amorfe, ceea ce reduce riscul de înțepături. Înainte de a merge la plimbare prin parc sau pădure, aplică trei picături de arbore de ceai diluate într-o linguriță de ulei de migdale dulci. Seara, fă un duș adăugând 20 de picături de ulei esențial într-un recipient de gel de duș de 100 ml. Dacă animalul tău de companie are căpușe, folosește acest ulei esențial pentru a deparazita casa: pulverizează pernele, canapelele și draperiile cu un amestec de alcool și ulei esențial (60 de picături de ulei esențial într-un spray de 15 ml umplut cu alcool de 70°).
  5. Anumite uleiuri esențiale de aromaterapie sunt repelente naturale pentru căpușe. Căpușele urăsc mirosul de lămâie, portocală, scorțișoară, levănțică, mentă, mușcată și trandafir. Oricare dintre aceste arome sau o combinație poate fi folosită în spray-uri sau adăugată la uleiul de migdale și frecat pe pielea expusă. Uleiul de eucalipt este, de asemenea, eficient împotriva căpușelor. Combină aproximativ 120 ml de apă distilată într-un recipient cu pulverizator împreună cu 20 de picături de ulei esențial de eucalipt. Agită înainte de utilizare și pulverizează pe piele, manșetele pantalonilor și pantofii. Poate fi utilizat și la câini (uleiul de eucalipt trebuie diluat cu apă înainte de aplicare pe câini). Totodată, uleiul de cedru poate fi pulverizat direct pe haine și piele. Este sigur pentru utilizare la oameni și animale de companie.
  6. Mizează pe oțetul alb. Periajul câinelui cu o mănușă înmuiată în oțet alb diluat (1 lingură la 150 ml apă) îl protejează de înțepături. Următoarea soluție poate fi pulverizată pe îmbrăcăminte și pe pielea expusă, chiar și pe mobilierul de grădină. Combină următoarele ingrediente într-o sticlă de pulverizare: 2 căni de apă, 4 linguri de otet de mere, 2 linguri de ulei de neem organic.
  7. În drumeții, nu te abate de la traseele marcate. Din iunie până în octombrie, dacă faci drumeții, nu te aventura în zonele cu iarbă prea înaltă sau cu ferigi, Urmează doar potecile marcate. Nu dormi și nu face picnic direct pe iarbă. așază-te pe o pătură pentru a evita contactul cu solul.
  8. Poartă tot timpul cu tine un agent de îndepărtare a căpușelor. Când te întorci de la plimbare, inspectează-ți cu atenție corpul pentru a observa orice insectă care se agață de pielea ta. Acordă o atenție deosebită scalpului, gâtului, tâmplelor și zonei din spatele urechilor, zone preferate de căpușe. Nu uita să-ți examinezi cu atenție axilele, pliurile inghinale și zonele din spatele genunchilor, deoarece acestor paraziți le plac adânciturile din piele, zone care transpiră ușor. Dacă observi un acarian înfipt în piele, nu încerca să-l îndepărtezi singur, ci mergi urgent la primul spital.
  9. Dacă stai la curte, crește păsări. Păsările insectivore se hrănescu cu căpușe. Găinile și bibilicile reduc drastic populațiile de acarieni paraziți. Într-o oră, o găină poate ciuguli până la 300 de căpușe, potrivit cercetătorilor de la Centrul Internațional pentru Ecologia Insectelor din Nairobi (Kenya).

Citeste si Specialiștii, despre urmările grave ale mușcăturii de căpușă. Măsurile urgente ce trebuie aplicate în primele 24 de ore

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Cât de des ar trebui să mănânci pepene roșu. Sunt persoane care nu trebuie să consume zilnic
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Curtea Supremă a amânat execuția unui deținut din Texas cu 20 de minute înainte de injecția letală
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'