Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă alertă meteo COD GALBEN de descărcări electrice, vijelii, ploi torențiale şi grindină pentru următoarele ore. Fenomenele meteo prognozate vor apăre cu precădere în sud-estul României.
„În intervalul menționat local în Dobrogea și în Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată,
ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de
55…75 km/h), averse torențiale şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi izolat 30 l/mp”, a transmis ANM.
Furtuna de cod portocaliu au făcut prăpad în Timișoara și în mai multe zone din județ. A plouat cu grindină de dimensiuni medii si mari, iar vantul a suflat cu până la 80 de km pe oră. Zeci de copaci au fost doborâți pe carosabil de vijelie, iar multe străzi au fost inundate. Mai multe localitați au rămas în beznă din cauza furtunii.
Citeşte şi: Prognoza meteo 26 mai. Furtuni şi vreme rece în nordul ţării, spre seară ploile vin şi în sudul ţării
La Timisoara şi Lugoj, mai multe acoperişuri a fost smulse de pe blocuri şi case. Acoperișul unui bloc luat de vânt a zburat peste o parcare plină de mașini. Din primele informații un autoturism a fost avariat, iar locuințele din acest bloc de la etajele 4 şi 3 au fost inundate.
Cei care locuiesc la ultimul etaj al blocului au fost nevoiti sa-si puna galeti si oale prin apartament pentru a aduna apa ce cadea necontenit din tavanul ce nu mai era protejat de acoperis, potrivit opiniatimişoarei.ro.
Mai multe strazi din Timisoara, dar si parcari au fost inundate.
Furtună puternică și în județul Arad. Vijeliile au rupt crengile copacilor, iar ploaia torenţială a dus la acoperirea unor drumuri cu noroi.
Şi veştile meteorologilor nu sunt deloc bune. Joi dupã-amiaza şi seara instabilitatea atmosfericã se va accentua şi se va manifesta prin înnorãri, frecvente descãrcãri electrice şi averse ce vor avea şi caracter torenţial, local în Dobrogea şi Muntenia şi izolat în Oltenia, Moldova şi Transilvania. Cantitãţile de apã vor depãşi izolat 15…20 l/mp şi vor fi condiţii de grindinã. Vântul va prezenta intensificãri la munte, mai ales pe crestele Carpaţilor Meridionali unde rafalele vor depãşi 70…80 km/h, local şi temporar şi în sud, centru şi est, dar şi în timpul averselor.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între 22 şi 31 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 şi 18 grade, cu valori mai scãzute în depresiunile Carpaţilor Orientali spre 4 grade. Dimineaţa şi noaptea, izolat se va semnala ceaţã.
Şi în Bucureşti, cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate dimineaţa, dar mai ales dupã-amiaza şi seara, când probabilitatea pentru averse, descãrcãri electrice şi intensificãri ale vântului va fi ridicatã. Temperatura maximã va fi de 29…30 de grade, iar cea minimã de 15…17 grade, potrivit ANM.