Mircea Geoană spune că, la întâlnirea pe care a avut-o cu Putin, liderul de la Kremlin s-a arătat mai mult interesat de apartenenţa României la UE decât la NATO.
„Da, M-am întâlnit cu Vladimir Putin. Mi-a spus odată «Suntem foarte nemulțumiți că ați intrat în NATO, dar atenție cu U.E-ul, că vă transformă în colonie economică». Încerca să ne convingă că nu-i bine să intrăm în UE. Am rămas frapat. Eram convins că NATO este frământarea lor centrală.”, a declarat Mircea Geoană în cadrul podcastului lui Mihai Morar.
Geoană este convins că Rusia va desfăşura şi un puternic război informaţional şi cibernetic, mai ales în ţările fostului bloc comunist, astfel că România trebuie să fie pregătită pentru a respinge aceste atacuri neconvenţionale.
„Până să ajungem la război de gherilă, vom avea război tradițional, pe lângă el, război de gherilă, război informațional, război cibernetic și cred că aici trebuie să fim și noi pregătiți pentru a face față unei ofensive rusești în spațiul comunicațional și probabil cibernetic.” a menționat Mircea Geoană.
Politicianul a făcut o scurtă analiză a conflictului de peste graniță și a schițat direcția în care va evolua războiul din Ucraina. Geoană consideră că armamentul primit de armata ucraineană din partea Occidentului i-ar putea oferi un mic avantaj în lupta cu rușii.
„Există posibilitatea unui război de gherilă. Rezistența ucraineană s-a organizat, sunt atacuri, sunt acte de sabotaj. Faptul că ucrainenii au primit din partea unor aliați occidentali artilerie de ultimă generație, post-sovietică, cu rază mai lungă de penetrare, cu precizie mai mare, le dă un avantaj relativ, rușii au și ei în continuare destule resurse.”, a mai adăugat acesta.
Mircea Geoană consideră că este puțin probabil ca Rusia să pornească un război cu țările NATO și crede că o astfel de idee nu se aliniază planurilor liderului de la Kremlin. Oficialul și-a argumentat părerea spunând că NATO este clar superioară din punct de vedere al armamentului.
„Rusia nu și-ar permite un război cu NATO, nici financiar, nici militar, adică disproporția de forțe este atât de semnificativă, economic vorbind. Țările NATO reprezintă mai mult de 50% din PIB-ul global. Din punct de vedere al cheltuielilor de apărare, suntem efectiv o forță colosală. Nu este intenția, nici interesul Rusiei pentru a începe ceva mai serios cu noi.”, a conchis Geoană.
Citeşte şi: Război în Ucraina. Mutarea ce răstoarnă total planul de cucerire al lui Putin