Variola maimuţei, anunţ îngrijorător de la OMS: „Este doar vârful aisbergului”

Potrivit Centrului European de Prevenţie şi Controlul Bolilor (ECDC), 219 cazuri - şi nicio moarte - au fost semnalate până miercuri.
Filip Stan
28 mai 2022, 13:05
Variola maimuţei, anunţ îngrijorător de la OMS:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că cele aproximativ 200 de cazuri de variola maimuţei (”monkeypox”) descoperite în ultimele săptămâni în ţări în care virusul nu circulă de obicei ar putea fi doar ”vârful aisbergului”, relatează AFP.

Variola maimuţei se răspândeşte rapid în Europa. Un medic român avertizează: „Se transmite şi prin haine. Mutațiile fac ca virusul să devină mai puternic”

”Nu ştim dacă nu cumva vedem decât vârful aisbergului”, a declarat vineri, în cadrul unei prezentări statelor membre a răspândiri ”neobişnuite” a virusului, la Adunarea Mondială a Sănătăţii, la Geneva, în Elveţia, directoarea Departamentului OMS al Pregătirii Mondiale pentru Riscuri Infecţioase Sylvie Briand.

Experţi încearcă să stabilească ce a cauzat această ”situaţie neobişnuită”, iar rezultate preliminare nu arată o variaţie sau o mutaţie a virsului variolei maimuţei, a anunţat Sylvie Briand.

”Avem o fereastră de tir pentru a opri transmiterea acum”, a apreciat ea. ”Dacă implementărm măsuri adecvate acum, vom putea probabil să oprim acest lucru rapid”, a îndemnat ea.

Regatul Unit a semnalat un prim caz la 7 mai. De atunci, aproximativ 200 de cazuri au fost înregistrate în ţări care se află departe de ţările în care acest virus este enedemic.

Potrivit Centrului European de Prevenţie şi Controlul Bolilor (ECDC), 219 cazuri – şi nicio moarte – au fost semnalate până miercuri.

Variola maimuţei – endemică în 11 ţări din Africa Centrală şi de Vest – a fost descoperită brusc în alte peste 20 de ţări din lume, inclusiv în Statele Unite, Australia, Emiratee Arabe Unite (EAU) şi în ţări europene.

Ministerul spaniol al Sănătăţii înregistra vineri 98 de cazuri confirmate, Regatul Unit 90, iar Portugalia 74.

În Portugalia, toate cazurile sunt ale unor bărbaţi, majoritatea în vârstă de până la 40 de ani. ”Ne aflăm, pentru moment, la începutul acestui eveniment”, a subliniat Sylvie Briand.

Variola maimuţei vine „la pachet” cu holera. S-au înregistrat deja zeci de morţi, dar oamenii acuză guvernul că ascunde numărul deceselor
”Ştim că vom avea mai multe cazuri în zilele următoare”, însă ”aceasta nu este o boală de care marele public ar trebui să se îngrijoreze. Nu este covid(-19) sau alte boli care se răspândesc rapid”, insistă ea.

Variola maimuţei face parte din familia varilei, care omora anual milioane de persoane în lume, până când a fost eradicată în 1980.

Însă variola maimuţei este o boală mult mai puţin gravă – cu o rată a mortalităţii de 3-6%. Majoritatea bolnavilor se refac după trei-patru săptămâni.

Simpromele iniţiale constau într-o febră, o umflare a ganglionilor limfatici şi o erupţie cutanată. Multe cazuri privesc homosexuali – însă unii experţi subliniază că nu există nicio dovadă a faptului că boala a fost transmisă pe cale sexuală, ci că ar fi fost transmisă mai degrabă prin contact apropiat cu o persoană infectată care avea leziuni pe piele.

Nu există un tratament pentru această boală – însă s-au dezvoltat antivirale împotriva variolei, dintre care unul a fost aprobat recent de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), potrivt lui Sylvie Briand.

Vaccinurile împotriva variolei au o eficienţă de 85% împotriva variolei maimuţei. Însă majoritatea persoanelor în vârstă de 45 de ani nu a fost vaccinată împotriva variolei, iar stocurile de vaccin sunt, în prezent, foarte reduse.

 

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Nu scapă nimeni: Să fie foarte clar
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Arde România, la temperaturi uluitoare. O zi infernală
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Lege nouă pentru cei cu permis Categoria B. E legal abia după 24 ani. Se aplică din 8 august
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Probleme Tehnice pentru un Avion Ryanair care S-a Întors la Otopeni după Decolare. Procedura de Urgență a fost Declanșată
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?