Cutremur cu magnitudine 5.3. Unde s-a simţit

Un cutremur de 7,3 pe scara Richter,cel mai mare din acest an, s-a produs în Japonia în luna martie. În urma seismului a fost emisă o alertă de tsunami.
Filip Stan
29 mai 2022, 15:23
Cutremur cu magnitudine 5.3. Unde s-a simţit

Cutremur. În ziua de 29 Mai 2022, s-a produs în NEAR THE EAST COAST OF HONSHU, Japonia un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.3, la adâncimea de 50km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 40km SE de Katsuta, 41km SE de Hitachi-Naka, 45km SE de Mito, 51km SE de Hitachi, 72km E de Tsukuba, 79km NE de Sakura, 90km NE de Kashiwa, 96km NE de Chiba, 96km S de Iwaki, 97km E de Nagareyama, anunţă INFP.

Cutremur cu magnitudine 6,1. Autorităţile, în stare de alertă, ar putea urma replici
Un cutremur cu magnitudinea 6.0 s-a produs în largul coastei de est a Honshu, din Japonia, în urmă cu câteva zile. Un cutremur cu magnitudinea 6,0 s-a produs duminică în apropierea coastei de est a Honshu, principala insulă a Japoniei, a anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC). Cutremurul a avut loc la o adâncime de 60 de kilometri, a precizat EMSC. Nu există informaţii privitoare la eventuale victime şi pagube.

Un cutremur de 7,3 pe scara Richter s-a produs în Japonia în luna martie. În urma seismului a fost emisă o alertă de tsunami.

O echipă de la Universitatea din Cambridge a creat prima hartă detaliată a misteriosului strat de roci care formează granița dintre nucleul Pământului și manta, un strat gros de rocă solidă suficient de fierbinte pentru a trece încet curenții de convecție la suprafață.

Este o descoperire științifică care ne-ar putea oferi o privire rară a ceea ce se ascunde adânc sub suprafața Pământului și poate chiar un răspuns cu privire la motivul pentru care unele zone, cum ar fi stânca găsită adânc sub insulele Hawaii, provoacă valurile de cutremur să încetinească.

„Dintre toate trăsăturile interioare adânci ale Pământului, acestea sunt cele mai fascinante și mai complexe”, a spus Zhi Li, student la Departamentul de Științe ale Pământului din Cambridge și autor principal al unei noi lucrări publicate în revista Nature Communications, într-un comunicat.

„Acum avem primele dovezi solide care arată structura lor internă – este o adevărată piatră de hotar în seismologia pământului adânc”, a adăugat Li.

Imagini de la al doilea cel mai mare cutremur din acest an, care a avut loc joi. Motocicliştii cad ca popicele oamenii aleargă disperaţi VIDEO

De obicei, cercetătorii studiază topografia interioară a Pământului folosind unde seismice de la cutremure. Dar aceste semnale pot deveni rapid dezordonate și greu de interpretat. Acum, datorită modelării computerizate de ultimă oră, Li și colegii au reușit să descopere structuri la scară kilometrică, la granița dintre miezul și mantaua planetei noastre.

Ei au descoperit că viteza undelor seismice a încetinit cu 40%, în timp ce treceau sub Hawaii, susținând teoriile conform cărora zona este mai bogată în fier decât zonele înconjurătoare, făcând-o mai densă și mai lentă, scrie Playtech.

„Este posibil ca acest material bogat în fier să fie o rămășiță a rocilor antice din istoria timpurie a Pământului sau chiar ca fierul să se scurgă din miez printr-un mijloc necunoscut”, a declarat șeful proiectului Sanne Cottaar, seismolog la Cambridge Earth Sciences, în declarație.
Aceste regiuni bogate în fier ar putea explica, de asemenea, întreaga activitate vulcanică ce are loc la suprafață în zone precum insulele Hawaii. Pe scurt, interiorul planetei noastre este plin de surprize și mult mai variabil decât am crezut.

Echipa caută acum să obțină o imagine la rezoluție și mai mare asupra altor buzunare de rocă din mantaua centrală și să descopere noi indicii despre evoluția planetei noastre.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți