Delicioasa supă cu găluşte de griş pufoase nu este un preparat tradiţional românesc. Mai multe ţări europene l-au descoperit, iar unele chiar l-au reinventat sau l-au adaptat. În Germania, spre exemplu, pe lângă griş, ouă şi sare, găluştele mai conţin lapte şi unt. Aspectul lor nu este cu nimic diferit de aspectul găluştelor româneşti, dar gustul este semnificativ îmbunătăţit.
Îţi sugerăm să încerci şi tu reţeta nemţească de găluşte. Cu siguranţă îţi vor plăcea.
Pune carnea tăiată la fiert în apă rece cu sare şi adună spuma care se formează. După 15-20 de minute, adaugă ceapa întreagă. Lasă la fiert încă 30 de minute, timp în care curăţă legumele. Toacă doar morcovul, restul legumelor le vei pune la fiert întregi. După cele 30 de minute, adaugă şi restul legumelor, sare şi piper, şi fierbe supa la foc mic.
Cât timp fierb legumele şi carnea, ocupă-te de găluşte.
Pune laptele la fiert într-o cratiță mică, la foc mediu. Înainte de a începe să fiarbă, adaugă untul, amestecă uşor și lasă să fiarbă până se topește, aproximativ 5 minute. Adaugă treptat grişul în lapte şi amestecă cu o lingură de lemn încontinuu, până când compoziţia devine omogenă.
Bate ușor ouăle într-un castron și amestecă-le în compoziţia de griş până se omogenizează. Adaugă sare şi, eventual, nucşoară. Ia de pe foc compoziţia de găluşte şi las-o la loc răcoros timp de 30 de minute. Modelează amestecul de griş în formă de bile mici. Umezeşte-ţi mâinile după fiecare găluşcă.
Îţi recomandăm să fierbi găluştele în apă cu sare, şi nu direct în supă. În cazul în care compoziţia nu este optimă, există riscul să se împrăştie prin supă şi să o tulbure.
Acum reîntoarce-te la supă. Stinge focul supei şi scoate cu o paletă toate bucățile de carne și zarzavaturile mari (albiturile, ceapă). Strecoară supa printr-o sită deasă așezată pe o oală curată. Morcovul şi carnea vor fi singurele care se vor reîntoarce în oala cu supă. La final, adaugă şi găluştele fierte separat şi presară pătrunjel verde.