„În cazul Ungariei apare următoarea frază: maghiarii se simt responsabili pentru minorităţile maghiare din afara graniţelor ţării. Guvernul ungar a zis că sunt datori să reprezinte acelaşi punct de vedere al reprezentantului legitim al Ungariei din România. În programul nostru, din 1993 sunt precizate câteva lucruri printre care şi acest deziderat: considerăm perimat acest statut de stat naţional. Daţi-ne voie să avem o altă părere. Alţii doresc monarhie, dar asta nu înseamnă că devenim monarhie peste noapte. Şi până acum Guvernul Ungariei a susţinut acest articol din Constituţie şi nu s-a dărâmat România dacă susţinem un punct de vedere”, a declarat Borbely, precizând că în Ungaria, minoritatea românească beneficiază deja de autonomie culturală.
„Noi, minorităţile, suntem sensibile la drepturile românilor din afara graniţelor României, suntem în legătură cu ele. În Ungaria există din 1993 autoguvernarea minorităţii româneşti. Comunitatea românească îşi alege autoguvernarea prin alegeri. Este o autoguvernare cu unele drepturi culturale, aceasta înseamnă autonmie culturală”, a adăugat Borbely.
În privinţa arborării steagului Ţinutului Secuiesc în Budapesta, fostul ministru a afirmat că este un simbol al tradiţiei.
„Steagul secuiesc există din secolul XIV. Nu e inventat acum. Dacă mergem în Bucovina sau în altă parte a ţării sunt steaguri de sute de ani apreciate de autorităţile locale şi sunt şi arborate. De ce vă deranjează un steag tradiţional cu luna şi cu soarele care are un fond albastru şi o panglică aurie? Cu ce vă deranjează dacă apare lângă steagul României? Aceste lucruri trebuie rezolvate aici noi împreună maghiarii cu românii”, a spus Laszlo Borbely.