Cartofii româneşti, motiv de scandal între agricultorii din Polonia. Liderul patronatului polonez Agrounia, Michał Kołodziejczak, acuză că în pieţele din Polonia sunt vânduţi cartofi importaţi din România ca provenind de la fermieri locali.
„Intermediarii cumpără cartofi din România, care sunt ceva mai ieftini. Apoi îi pun în saci polonezi și îi vând ca fiind polonezi. Ei vând la prețuri din Polonia, astfel încât au o marjă mai mare. Sunt escroci ordinari, ce profită de polonezii obișnuiți care vor să cumpere alimentele noastre poloneze”, a susținut Kołodziejczak, citat de presa poloneză, potrivit profit.ro.
Citeşte şi: Cojile de cartofi au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Pune-le deoparte!
Liderul Agrounia acuză că procesul de falsificare a originii alimentelor “are loc de ani de zile”.
„Legumele, cartofii sunt importați din România, iar apoi ajung pe rafturile magazinelor ca fiind cartofi din Polonia. Fiecare sac de cartofi ar trebui să fie etichetat corespunzător, să aibă documente atașate și pe fiecare dintre ei ar trebui să fie afișat steagul țării de origine. Aceste cerințe nu sunt îndeplinite”, acuză Kołodziejczak.
Citeşte şi: Cum se prepară cei mai buni cartofi noi. Secretul pe care orice gospodină trebuie să îi știe
Cartofii sunt alimentele care au înregistrat cea mai mare majorare a prețului în ultimul an, cu aproximativ 37%. În prezent, un kilogram de cartofi vechi se vinde în pieţe cu minimum 3 lei, iar un kg de cartofi noi costă între 15 şi 20 de lei.
Cei mai mulţi din import, din ţări precum Belgia, Germania, Franţa, Polonia sau Olanda. Inclusiv restaurantele folosesc cartofi din import.
Anul trecut, valoarea importurilor de cartofi a fost de 44 de milioane de euro. Țara noastră a exportat cartofi în valoare de doar 3,6 milioane de euro.
În ultimii 15 ani, suprafața cultivată de cartofi s-a redus cu 40%. Față de anii ’80-’90, cifrele sunt mult mai dureroase.
Pentru a nu mai importa pe bandă rulantă ceea ce poate produce în țară, România va investi în culturile de cartofi. Astfel, prețurile pentru unul dintre cele mai populare alimente din casele românilor ar putea fi ținut sub control, în perioada economică extrem de dificilă care se anunță în următorii ani.
„Este primul an în care am prevăzut în bugetul Ministerului Agriculturii o sumă de 15 milioane de lei pentru stimularea producătorilor de cartofi, să rămână în continuare în activitate şi să producem o cantitate constantă de cartofi”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.