Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, stablit în urma invaziei lui Vladimir Putin din 24 februarie, va include și un embargo asupra importurilor de petrol, cu excepția livrărilor de țiței prin conducte, informează Reuters.
90% dintre importurile petroliere vor înceta până la finalul anului în curs.
Cele mai recente decizii luate la nivelul UE fac parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni anti-Rusia. Primtre măsuri se mai numără excluderea Sbrebank din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea a trei posturi de televiziune rusești.
În urma deciziilor asumate la începutul săptămânii, printre oficialii europeni care au reacționat s-a numărat Charles Michel, președintele Consiliului UE. Oficialul de la Strasbourg speră ca Vladimir Putin să nu mai atace Ucraina, dacă europenii nu vor mai face afaceri cu administrația de la Kremlin.
„Presiune maximă asupra Rusiei, pentru a pune capăt războiului”, a transmis Michel.
Și Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a reacționat în urma deciziei asumate la nivelul UE.
„Am convenit asupra unor noi sancțiuni de mare amploare împotriva Rusiei. Va exista un embargo asupra marii majorități a importurilor de petrol rusesc”, a declarat cancelarul, pe Twitter.
În cadrul întrunirii de la vârful UE a luat cuvântul și președintele Klaus Iohannis. Dacă o bună parte a reprezentanților statelor din Europa au susținut categoric eliminarea dependenței de Rusia, România a avut o poziție mai așezată.
Klaus Iohannis a susținut pachetul de sancțiuni anti-Rusia, dar a recunoscut că discuțiile „complicate”, pentru că multe economii europene depind de materii prime importate din Rusia.
„Avem în această seară o temă foarte complicată, evident legată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Discutăm Ucraina din mai multe puncte de vedere.
(…) Este vorba însă și de deja aproape renumitul al șaselea pachet de sancțiuni, pachet de sancțiuni care aici la Bruxelles se discută deja de câteva săptămâni, este vorba de un pachet de sancțiuni pe gaz și petrol. Este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime. Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară”, a declarat Klaus Iohannis.
În cadrul dezbaterilor de la nivelul UE a participat și Volodimir Zelenski, prin legătură video.
Până când toate statele europene vor adopta o poziție categorică împotriva Rusiei, Vladimir Putin a început deja cu riposta. Liderul de la Kremlin a întrerupt livrările de gaz pentru Olanda, după ce „Țara Lalelelor” a refuzat să achite în ruble importurile.