Calendar ortodox iunie 2022. Sărbători religioase în iunie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Înălţare, de Rusalii, de Sânziene, de Sânpetru de vară

În iunie, denumită popular luna lui "Cireşar", calendarul creștin-ortodox consemnează patru sărbători religioase cu cruce roşie: pe 2 iunie - Înălţarea Domnului, pe 12 iunie - Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile), pe 24 iunie - Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 iunie - Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Alina Costache
31 mai 2022, 16:24
Calendar ortodox iunie 2022. Sărbători religioase în iunie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Înălţare, de Rusalii, de Sânziene, de Sânpetru de vară

Calendar ortodox iunie 2022. Pe lângă sărbătorile religioase, însă, prima lună de vară este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi apăraţi de cele rele: Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava (2 iunie), Sfântul Apostol Vartolomeu sau Sărbătoarea Grâului (11 iunie), Sânzienele sau Drăgaica (se sărbătoresc în noaptea de 23 spre 24 iunie şi pe 24, în ziua Naşterii Sf. Ioan Botezătorul) şi Sărbătoarea Lupilor sau Sânpetru de Vară (în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, sărbătoarea agricultorilor).

Calendar ortodox 2 iunie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor)

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul Înălțării Domnului. Totodată, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca această sărbătoare să fie consacrată ca Zi a Eroilor.

În popor, există credința că, odată cu Înălțarea Domnului, se înalță și sufletele celor adormiți de la Săptămâna Luminată încoace.

Începând din această zi, oamenii se salută cu „Hristos S-a Înălțat”, respectiv „Adevărat S-a Înălțat”, iar gospodinele pregătesc mâncăruri alese și roșesc ouă pe care le împart în memoria celor trecuți în neființă.

Un alt obicei specific Înălțării Domunului este acela de a purta frunze de nuc și leuștean la brâu, pentru că așa a avut și Iisus Hristos când S-a înălțat la ceruri, potrivit traditii-superstitii.ro

În unele regiuni ale țării, gospodarii îşi împodobesc casele cu crenguțe de paltin, iar vitele sunt bătute cu funze de leuștean pentru a se îngrașa și a fi sănătoase tot restul anului.

Se spune că oamenii care mor în preajma acestei mari sărbători vor ajunge în Rai.

Nu este bine ca la Înălțare să împrumuți sare sau să faci foc, fiindcă îți va vui casa tot restul anului.

Se mai crede că ce va fi semănat după Înalțarea Domnului nu va avea roade.

Calendar ortodox 2 iunie 2022. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Tot în ziua Înălţării este şi praznicul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Acesta s-a născut în Trapezunt (Asia Mică), în jurul anului 1300. Își câștiga existența făcând negoț împreună cu tatăl său. Într-una dintre călătoriile sale, s-a contrazis pe teme religioase cu un catolic. Pentru a-i face rău, acesta i-a spus conducătorului tătar al cetății că Ioan dorește să devină musulman.

Dar în fața tătarului, Ioan mărturisește că Hristos este singurul Dumnezeu. După multe chinuri, Ioan cel Nou de la Suceava a fost târât prin cetate de coada unui cal, dar Dumnezeu l-a întărit să suporte toate chinurile. În cele din urmă, a fost decapitat.

Deși nu s-a permis îngroparea lui, acest lucru a fost posibil după ce, prin minune, trei îngeri au tămâiat trupul său. Mai târziu, Ioan i s-a arătat în vis unui preot, care i-a luat moaștele și le-a așezat în altarul bisericii în care slujea. Pe 24 iunie 1402, domnitorul Alexandru cel Bun le-a adus la Suceava şi le-a depus în biserica Mirăuţilor.

Citeste si Voucherele sociale, distribuite de la 1 iunie: Ce se întîmplă cu familiile cu doi copii în întreţinere, cine va beneficia de tichetele de 250 de lei

Calendar ortodox 11 iunie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Vartolomeu (Sărbătoarea Grâului)

Sfântul Vartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. El a vestit Evanghelia în Arabia, Persia, India și Armenia. Din porunca fratelui împăratului armean, Astiagis, sfântului i s-a tăiat capul. Creștinii au luat trupul sfântului și l-au îngropat cu cinste.

Sfintele lui moaște săvârșeau multe minuni, din acest motiv păgânii au luat sicriul și l-au aruncat în mare, dar apa marii l-a purtat până în Insula Lipara, unde Episcopul Agathon, în urma unei descoperiri care i s-a făcut în vis, a mers și l-a întâmpinat la marginea mării, apoi l-a luat și l-a înmormântat cu cinste în biserică.

În trecut, se credea că Sfântul Vartolomeu bagă bob spicului de grâu şi îi grăbește coacerea. Exista şi credinţa că Vartolomeul Grâului îi pedepseşte pe cei care nu îi cinstesc ziua: bătea piatra, stârnea furtunile și vijeliile. Astfel, în această zi, oamenii evitau să facă orice fel de muncă. Țăranii se fereau de tot ceea ce putea amenința recolta. Femeile nu torceau, ca să nu vină furtuna, iar bărbații încetau orice activitate, ca nu cumva grâul să dea înapoi.

Calendar ortodox 12 iunie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Rusalii

Sărbătoarea Rusaliilor sau a Pogorârii Sfântului Duh este destinată pomenirii celor morți. În această zi, sunt Moșii de vară. Pogorârea Sfântului Duh este prăznuită întotdeauna la zece zile după Înălțare sau la cincizeci de zile după Paști. Este ziua in care Duhul Sfânt S-a pogorât în chip de limbi de foc asupra Apostolilor.

În această zi, credincioşii aduc la biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate și împărțite credincioșilor. Cu aceste ramuri sfințite se împodobesc casele și icoanele, existând credinţa că acestea au puterea de a alunga spiritele rele.

În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin. De asemenea, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare.

Calendar ortodox 24 iunie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sânziene

Pe 24 iunie, este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor ca Sânziene sau Drăgaica. Se spune că, în noaptea de 23 spre 24 iunie, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ. Ele cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și pasările, umplu de leac și miros florile, tămăduiesc bolnavii și apară semănaturile de grindină.

În trecut, în ajunul acestei sărbători, fetele culegeau de pe câmp flori de sânziene și împleteau cununi pe care le aruncau peste case. Dacă acestea se agățau de horn, era semn că se vor mărita curând. Cei în vârstă aruncau coronițe peste casă, pentru a afla când vor muri. Se credea că atunci când coronița va cădea de pe acoperiș, moartea este aproape.

Tot în noaptea de Sânziene, fetele își puneau sub pernă flori de sânziene pentru a-și visa ursitul. În unele zone ale țării, fetele agățau coronițele în diferite locuri și, dacă a doua zi le găseau pline de rouă, era semn că se vor mărita în vara care urma să înceapă. Exista și obiceiul ca florile împletite în cununi să fie duse în ocolul vitelor, unde, cu ochii închiși, să fie date spre mâncare vitelor. Se credea că, după cum va arăta vita venită să mănânce cununa, așa va fi și viitorul soț!

Bătrânele satului adunau în zorii zilei de 24 iunie, din locuri necălcate, roua Sânzienelor. La întoarcerea spre casă, dacă nu vorbeau și nu întâlneau pe nimeni, puteau oferi roua ca leac pentru sănătate și dragoste.

Sânzienele pot fi aducătoare de rele dacă oamenii nu le respectă sărbătoarea şi aleg să muncească. În acest caz, aceste fiinţe stârnesc vijelii și lasă câmpul fără rod și florile fără leac. Florile de culoare galbenă – sânzienele, erau considerate a fi plante de leac.

Calendar ortodox 29 iunie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sânpetru de vară

Anual, pe data de 29 iunie, sunt prăznuiţi Sfinţii Apostoli Petru și Pavel. Cei doi apostoli sunt sărbătoriți împreună pentru că au murit în aceeași zi, de 29 iunie a anului 67, în timpul prigoanei creștine declanșate de împăratul roman Nero.

Sânpetru de vară marchează mijlocul verii agrare și perioada secerișului. Se crede că Sânpetru de Vară este despărțit de fratele său, Sânpetru de Iarnă, patron al lupilor, de aproximativ o jumătate de an. În tradiția populară Sânpetru apare fie ca personaj pământean, fie ca divinitate celestă.

În trecut, oamenii credeau că Sânpetru de Vară umblă pe Pământ însoțit de Dumnezeu. Adesea, Dumnezeu îl consulta la luarea unor decizii.

Se crede, de asemenea, că, la marile sărbători calendaristice (Crăciun, Anul Nou, Boboteaza, Sângeorz, Sânziene), Sânpetru poate fi văzut de pământeni la miezul nopții, când se deschide cerul, stând în dreapta lui Dumnezeu.

Sân-Petru de Vară sau Sărbătoarea Lupilor este sărbătoarea agricultorilor, potrivit superstitii.ro. Se crede că nu e bine să scuturi merii, până în această zi, pentru a feri holdele de grindină; acum încetează să mai cânte cucul şi privighetorile. Superstiţia spune că Sfântul Petre pocneşte din bici de sar scântei, care se prefac în licurici, iar aceştia sunt blagosloviţi de sfânt să arate calea celor rătăciţi prin păduri.

Citeste si Evenimente astrologice IUNIE 2022. Iese Mercur din retrograd, sărbătoare pentru toate zodiile!

Calendar ortodox iunie 2022

1 M  Sfantul Iustin Martirul si Filosoful – Dezlegare la peste

2 J † Inaltarea Domnului – Ziua Eroilor; Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava

3 V Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie – Dezlegare la peste

4 S † Sfintii Zotic, Atal, Camasis si Filip de la Niculitel

5 D Sfantul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului – Ap. Fapte XX, 16-1828-36Ev. Ioan XVII, 1-13glas 6, voscr. 10

6 L  Sfantul Ilarion cel Nou

7 M Sfantul Teodot, episcopul Ancirei

8 M † Aducerea moastelor Sfantului Teodor Stratilat – Dezlegare la peste

9 J Sfantul Chiril al Alexandriei

10 V Sfantul Mucenic Timotei, episcopul Prusei – Dezlegare la peste

11 S Sfantul Apostol Vartolomeu; Sfantul Luca al Crimeii; Sambata mortilor – Mosii de vara

12 D † Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile – Cincizecimea); Sfantul Cuvios Onufrie cel Mare

13 L † Lunea Sfantului Duh; Sfanta Mucenica Achilina

14 M Sfantul Proroc Elisei

15 M Sfantul Proroc Amos – Harţi

16 J Sfantul Tihon

17 V Sfintii Mucenici Manuil, Savel si Ismail – Harţi

18 S Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul

19 D Lasatul secului pentru Postul Sfintilor Petru si Pavel; Sfantul Apostol Iuda

20 L Inceputul Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel; Sfantul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor – Post

21 M Sfantul Mucenic Iulian din Cilicia – Dezlegare la ulei si vin

22 M † Sfantul Grigorie Dascalul, Sfantul Mucenic Eusebie – Post

23 J Sfanta Mucenita Agripina – Dezlegare la ulei si vin

24 V † Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul – Dezlegare la peste

25 S Sfanta Mucenita Fevronia

26 D Sfantul Cuvios David din Tesalonic

27 L Sfantul Cuvios Samson, primitorul de straini – Post

28 M Aflarea moastelor Sfintilor Mucenici Chir si Ioan – Dezlegare la ulei si vin

29 M † Sfintii Apostoli Petru si Pavel – Dezlegare la peste

30 J † Soborul celor 12 Apostoli; Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni