Cele mai simple metode ca să scapi de țânțari. Cât de periculoase sunt muşcăturile şi cum se tratează

Marea problemă a românilor pe timp de vară rămân țânțarii. Lupta cu aceste insecte se termină abia când vine sezonul rece, dar există mai multe metode de a scăpa de țânțari, unele 100% naturale, iar altele din comerț.
Filip Stan
31 mai 2022, 12:31
Cele mai simple metode ca să scapi de țânțari. Cât de periculoase sunt muşcăturile şi cum se tratează
Cât de periculoase sunt muşcăturile şi cum se tratează

Cele mai simple metode ca să scapi de țânțari. Aceste insecte încep să-și facă apariția la începutul verii, în luna iunie. Deși par minusculi și fragili, ţânţarii pot deveni foarte deranjanți. Sunt răspândiți în toată lumea, în România existând peste 50 de specii!

Cele mai simple metode ca să scapi de țânțari. Trucuri simple pe care trebuie să le ştii

Iată care sunt cele mai simple soluții sau trucuri la îndemâna tuturor, care țin țânțarii departe:

Menta. Aroma proaspătă și puternică a mentei nu este deloc pe placul țânțarilor. Cercetătorii au descoperit proprietățile repelente ale plantei în numeroase studii.

Uleiul de arbore de ceai conține o combinație puternică de proprietăți antiseptice, antimicrobiene și antiinflamatorii. Un studiu recent arată că substanțele repelente care conțin ulei de arbore de ceai sunt extrem de eficiente împotriva țânțarilor. Una dintre cele mai obișnuite modalități de a scăpa de țânțari este să înmuiați o panglică în ulei de arbore de ceai și să o atârnați la fereastră pentru a preveni ca țânțarii să intre în casă.

Lavanda, plantă cu flori mov și un miros amețitor este de mare ajutor în alungarea țânțarilor. În plus, are și câteva proprietăți medicinale de excepție, astfel încât ea poate fi utilizată în mai multe scopuri.

Vanilia. Folosiți un spray pe bază de ulei natural de vanilie sau extract natural de vanilie ori de câte ori mergeți într-o drumeție sau ieșiți din casă spre seară.

Piperul negru vă protejează de țânțari, muște și alte insecte, datorită unei substanțe chimice pe care o conține.

Apa cu săpun este destul de ușor de folosit. ţânţarii fiind atrași amestec. Trebuie doar să pui un vas cu apă și săpun în cameră, iar țânțarii vor fi prinși în capcană.

Cafeaua: atât zațul de cafea, cât și lichidul creat amestecul zațului cu apă și apoi strecurarea acestuia au efect semnificativ asupra prevenirii larvelor de țânțari.

Cum se scot corect căpușele. Metode rapide care te feresc de pericole + când să suni la medic VIDEO

Cât de periculoase sunt muşcăturile de ţânţar

Mușcătura țânțarilor nu este problematică în sine, însă, pentru că ei se hrănesc cu sânge de la mai mulți indivizi, pot transmite o mulțime de afecțiuni. Printre cele mai frecvente afecțiuni răspândite de țânțari se numără malaria, febra galbenă, febra Dengue, febra West Nile, encefalită virală, filarioză limfatică, infecția cu virusul Zika. Din fericire, însă, la noi în țară sunt rare cazurile în care țânțarii transmit astfel de afecțiuni, dar asta nu înseamnă că sunt imposibile. În afară de răspândirea unor afecțiuni, țânțarii pot provoca și reacții alergice. Ele sunt minore, dar asta nu le face mai puțîn deranjante. Dacă în cazul unor persoane mușcătura de țânțar se transformă doar într-un punct înroșit, în cazul altora, în zona mușcăturii apare o umflătură ce este însoțită de un prurit intens. În cazul copiilor, care suportă cu dificultate mâncărimile, există posibilitatea că locul respectiv să se infecteze din cauza scărpinatului intens.

De ce se poartă doliu. Cât ţine şi care sunt principalele reguli şi interdicții. Ce tradiții se respectă în lume

Reţetă de preparat acasă contra țânțarilor

Ai nevoie de 200 ml apă caldă, 100 g de zahăr brun sau alb, 1g de drojdie de bere şi un pet reciclabil. Aceasta este reţeta-minune pentru a scăpa de ţânţarii din casă! Se taie sticla pe jumătate, iar în partea de jos punem toate ingredientele. Scoatem capacul şi aşezăm partea de sus a scticlei cu gâtul în jos. Cele două părţi se lipesc apoi între ele, cu o bandă adezivă. Secretul este că ţânţarii vor fi atraşi de dulceaţa amestecului, iar dioxidul de carbon  emanat din acest amestec le va fi fatal!

Cele mai bune 10 motive să consumi nuci în fiecare zi. Te scapă de cele mai cumplite probleme!

Cum se tratează înțepăturile de țânțari

Pentru ajutor imediat, încearcă o cremă cu efect antihistaminic pentru a ameliora durerea locală şi calmează reacţiile organismului. Pe cât posibil, locul cu probleme trebuie păstrat curat ca să nu apară infecţiile şi ar fi bine să nu te scarpini, chiar dacă mâncărimile sunt puternice. Pentru a le calma se poate folosi un unguent cu hidrocortizon sau un alt unguent cu efect antipruriginos. Dacă nu aveţi la dispoziţie aceste medicamente, se recomandă aplicarea unui pliculeţ de ceai verde rece peste înţepătură.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Marian Golea anunță horoscopul anului 2025. Ce schimbări apar odată cu noul an. „Vom avea epidemii foarte puternice”
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni