Mai multe informații cu privire la înțelegerea dintre Bulgaria și Uniunea Europeană (UE) vor fi anunțate în zilele următoare, a transmis Petkov, în cea de-a doua zi a reuniunii extraordinare a Consiliului European cu privire la Ucraina.
Oficialul de la Sofia a anunțat că scutirea UE va oferi Bulgariei timp să-și adapteze rafinăriile la procesarea altor tipuri de petrol.
Luni, liderii Uniunii Europene au stabilit interzicerea importurilor de petrol din Rusia, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni anti-Moscova.
De asemenea, Ungaria, un alt stat european dependent de importurile din Rusia, va putea importa gaz din statul lui Vladimir Putin fără a fi sancționat la nivelul blocului comunitar.
Încă de la începutul invaziei rusești în Ucraina, Viktor Orban a susținut ferm că nu va renunța la contractele cu Rusia, ce presupun furnizarea de gaz ieftin Ungariei.
Declarații pe marginea acestui subiect a făcut premierul de la Budapesta inclusiv la începutul lunii mai.
„Fiecare țară are dreptul suveran de a-și determina propriul bilanț energetic”, a declarat Orban.
În cele din urmă, liderii Uniunii Europene s-au înțeles: aproape toate importurile petroliere din Rusia încetează până la finalul anului 2022. Decizia a fost luată în cadrul unui summit extraordinar organizat luni, 30 mai.
Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, stablit în urma invaziei lui Vladimir Putin din 24 februarie, va include și un embargo asupra importurilor de petrol, cu excepția livrărilor de țiței prin conducte, informează Reuters.
90% dintre importurile petroliere vor înceta până la finalul anului în curs.
Cele mai recente decizii luate la nivelul UE fac parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni anti-Rusia. Primtre măsuri se mai numără excluderea Sbrebank din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea a trei posturi de televiziune rusești.
În urma deciziilor asumate la începutul săptămânii, printre oficialii europeni care au reacționat s-a numărat Charles Michel, președintele Consiliului UE. Oficialul de la Strasbourg speră ca Vladimir Putin să nu mai atace Ucraina, dacă europenii nu vor mai face afaceri cu administrația de la Kremlin.
„Presiune maximă asupra Rusiei, pentru a pune capăt războiului”, a transmis Michel.