Traian Băsescu participă la Consiliul European de la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu va participa joi şi vineri la Consiliul European de la Bruxelles, unde va avea loc a doua rundă de negocieri la nivelul celor 28 de lideri ai statelor UE privind cadrul financiar multianual 2014-2020 al Uniunii.
Romania TV
07 feb. 2013, 07:19
Traian Băsescu participă la Consiliul European de la Bruxelles

La recentul Consiliu European dedicat special acestui subiect, din 22-23 noiembrie 2012, nu s-a ajuns la un acord final, însă s-a acceptat o reducere totală de 100 de miliarde de euro faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene, de 1.033 miliarde de euro.

Liderii europeni au identificat în noiembrie soluţii de tăieri pentru 70 de miliarde de euro, rămânând ca la acest Consiliu să se pună de acord pentru distribuirea pe capitole a restului de reducere de 30 de miliarde.

Misiunea preşedintelui Băsescu şi a delegaţiei României va fi să obţină o formulă de calcul a bugetului european care să implice o reducere cât mai mică asupra alocării naţionale, care oricum va fi semnificativ mai mare faţă de nivelul de 33,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.

Premierul Victor Ponta afirma miercuri că obiectivul preşedintelui Băsescu şi al delegaţiei care îl însoţeşte, din care vor face parte şi ministrul de Externe Titus Corlăţean, precum şi secretari de stat de la Finanţe, Agricultură, Fonduri Europene, este obţinerea unor sume cât mai mari pe instrumentele principale ale alocării României – fondurile de coeziune, plăţile directe pentru agricultură şi dezvoltarea rurală.

„Faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene, care prevedea nişte alocări corecte pentru România atât pe fonduri de coeziune, cât şi pe agricultură la plăţi directe şi dezvoltare rurală, de 48 miliarde euro, probabil că nu vor rămâne 48, însă este foarte important ca ceea ce nu rămâne din 48 să fie cât mai puţin: este o mare diferenţă dacă pierdem un miliard sau dacă pierdem zece”, a spus Ponta în şedinţa de guvern de miercuri.

Dincolo de suma rezultată pentru România în urma stabilirii unei formule de calcul, pentru România este importantă obţinerea unor alte obiective care vor facilita o absorbţie mai eficientă pentru perioada 2014-2020: nivel de cofinanţare de 95% pentru ţările care sunt în acorduri cu FMI şi Comisia Europeană, eligibilitatea TVA şi pentru proiectele de infrastructură, un procent cât mai ridicat pentru prefinanţare.

Băsescu declara după Consiliul din noiembrie că a reuşit stabilirea unui nivel de cofinanţare de 85% faţă de propunerea aflată pe masă de 75% şi că rămâne ca obiectiv includerea unui „top-up” de încă 10% condiţionat de aflarea în acord cu FMI şi Comisia Europeană şi că a mai obţinut un nivel al prefinanţării de 4% faţă de 2% în propunerea iniţială, însă doreşte ca în urma negocierilor următoare să ajungă măcar la 7%, în prezent România beneficiind de o derogare pentru un procent de 9%.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, anunţa marţi, în scrisoarea transmisă liderilor UE, că negocierile vor începe mai devreme decât de obicei, de la ora locală 15.00, prin prezentarea unei propuneri de buget de către echipa sa. El menţiona şi că pentru vineri, ziua a doua a Consiliului, punctele de pe agendă sunt altele – comerţul internaţional, situaţia din Mali, Primăvara Arabă.

Este de aşteptat aşadar ajungerea la un compromis asupra bugetului UE în cursul nopţii de joi şi evitarea unei prelungiri nedeterminate a discuţiilor, cum a fost la Consiliul din noiembrie. Negocierile la nivel înalt purtate în ultimile săptămâni între Van Rompuy şi liderii statelor mari contributoare – Germania, Franţa şi Marea Britanie – urmăreau să creeze premisele pentru realizarea unui acord privind distribuirea reducerilor de 30 de miliarde de euro.

Într-un mesaj transmis marţi, Van Rompuy arăta că în negocierile de la acest Consiliu trebuie prioritizate alocările de fonduri pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor, cheltuielile pentru cercetare, inovare şi educaţie, care constituie motorul creşterii economice şi al înfiinţării unor noi locuri de muncă. „Şi trebuie să maximizăm potenţialul de creştere economică şi creare de locuri de muncă din toate instrumentele noastre, de la Coeziune până la Agricultură. Avem nevoie de mai multă valoare adăugată pentru banii alocaţi”, a arătat Van Rompuy.

El a subliniat că pentru a se ajunge la un compromis la Consiliul din această săptămână, toţi liderii europeni trebuie să fie pregătiţi să cedeze şi să facă alegeri în acest sens. Van Rompuy a mai arătat şi că nu trebuie uitat că după obţinerea unui acord la nivelul celor 27 de state plus Croaţia e nevoie şi de realizarea unei înţelegeri finale cu Parlamentul European, pentru care e nevoie iarăşi de disponibilitate la compromis.

În situaţia unui acord la nivelul liderilor europeni, Consiliul UE va aproba proiectul de regulament al cadrului financiar multianual (MFF), redactat conform liniilor convenite în Consiliul European. Parlamentul European se va pronunţa asupra acestuia prin adoptare sau respingere, fără a avea posibilitatea de a depune amendamente.

DailyBusiness
Călin Georgescu, candidatul acuzat de înclinări pro-ruse, impact negativ în presa internațională. A devenit subiectul principal al BBC și The Guardian!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot în diasporă – alegeri prezidențiale 2024. Topul final al voturilor românilor din străinătate! Simion, surclasat de Georgescu și Lasconi
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Cine e fiul lui Călin Georgescu. A fost colegul de cameră al lui Novak Djokovic
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Candidata USR l-a depășit pe Marcel Ciolacu
Cancan.ro
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă dispariția televiziunii!”
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Victor Ponta susține menținerea lui Marcel Ciolacu la șefia PSD înaintea alegerilor parlamentare
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”