România încheie topul Forbes al celor mai buni prieteni ai Ucrainei, în timpul războiului. Cât de „prietenoşi” am fost până pe 30 mai

Lumea civilizată s-a unit în jurul Ucrainei și a format o coaliție anti-rusă. Multe țări oferă sprijin umanitar și militar, iar Forbes a analizat acțiunile fiecărei țări, începând cu 24 februarie, și pe baza a 11 criterii a identificat o listă cu cele mai prietenoase state cu Ucraina.
Daniel Spătaru
01 iun. 2022, 13:34
România încheie topul Forbes al celor mai buni prieteni ai Ucrainei, în timpul războiului. Cât de

Patru zeci de țări ajută în mod semnificativ Ucraina să reziste agresiunii ruse. Unii furnizează arme, alții impun sancțiuni anti-ruse, unii ajută cu bani sau expulzează diplomați ruși de pe teritoriile lor. Între altele, clasamentul Forbes ia în considerare sancțiunile împotriva Rusiei și închiderea spațiului aerian, recunoașterea genocidului Rusia/URSS împotriva Ucrainei, expulzarea diplomaților ruși, includerea Rusiei în lista țărilor ostile, valoarea asistenței acordate Ucrainei conform Institutului Kiel în termeni monetari și ca parte a PIB, precum și vizite ale înalților oficiali în Ucraina în perioada 24 februarie – 30 mai.

Spre exemplu, guvernul de la Tbilisi, în ciuda miilor de demonstrații în sprijinul Ucrainei, nu a luat măsuri împotriva Rusiei şi, prin urmare, Georgia nu a intrat în acest clasament.

Numărul maxim de puncte este de 100, iar ţările care au primit mai mult de 40 de puncte pot fi considerate prietenoase, între ele şi România, conform clasamentului Forbes de mai jos, conform căruia ţara noastră se află pe locul 20:

Citeşte şi WarGonzo: Nouă mercenari polonezi au fost ucişi de ruşi lângă Harkov. În ultimele zile două batalioane de infanterişti plătiţi ar fi trecut graniţa polono-ucraineană

Pe primul loc se află Polonia, 97 puncte, ţară care încă din primele zile a făcut tot posibilul pentru a le permite ucrainenilor să scape de ororile războiului. Fluxul de refugiați în zilele de 6 și 7 martie a depășit 140.000 pe zi, iar țara a primit în total 3,5 milioane de ucraineni. Formalitățile la trecerea frontierei au fost simplificate pe cât posibil şi, în plus, Polonia se declară pregătită să accepte cât mai mulți oameni este nevoie. Potrivit estimărilor ONU, până în decembrie 2022, 4,3 milioane de ucraineni vor merge în Polonia, dintre care 2,6 milioane vor găsi refugiu în această țară. Polonia nu salvează doar migranți. Țara a oferit ajutor de peste 3 miliarde de dolari, inclusiv 200 de tancuri T-72, iar președintele Duda a vizitat deja Kievul de două ori.

Pe locul 2 se află SUA, cu 96 de puncte. În luna aprilie, Congresul a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar la baza militară americană din Ramstein, Germania, a avut loc o întâlnire istorică, care a format efectiv o nouă coaliție în sprijinul Ucrainei.

Estonia, ţara de pe locul 3, este lider mondial în asistența specifică pentru Ucraina. Fiecare cetățean al țării a cheltuit 200 de dolari pentru asta. Iar 2% din populația țării a mers la mitingul din fața ambasadei Rusiei pe 26 februarie.

Letonia, ţara de pe locul 4, a acordat Ucrainei o treime din bugetul său pentru apărare (din 13 aprilie). O parte din ajutor a venit înainte de război. Unul dintre avioane, care a adus sisteme de rachete antiaeriene, muniție și alte mărfuri fără nume din Letonia, a aterizat în Ucraina în seara zilei de 23 februarie. În plus, Riga a predat Kievului 11 autobuze de pasageri.

Canada, care ocupă locul 5, a devenit prima țară care a trimis 1 miliard de dolari canadieni (790 de milioane de dolari) către Fondul de sprijin al FMI. Țara a susținut în mod tradițional Ucraina datorită diasporei sale puternice, care este reprezentată în diverse domenii. În special, vorbim de Christia Friland deține funcția de viceprim-ministru și ministru de finanțe. De asemenea, țara a furnizat Ucrainei 20.000 de obuziere.

Citeşte şi Consilierul şef al lui Zelenski acuză Germania că aruncă „praf în ochii” Ucrainei. „Ne alocă în total un miliard de euro, iar Rusia câştigă două miliarde pe zi. Moscova s-a îmbogăţit deja cu 200 de miliarde”

Lituania ocupoă locul 6 şi este partenerul tradițional al Ucrainei în Uniunea Europeană. Țara nu se limitează la asistență oficială. La sfârșitul lunii mai, o inițiativă privată a unui canal TV local a strâns 5 milioane de dolari pentru a cumpăra o dronă Bayraktar în doar câteva zile. Ștampila poștală lituaniană în sprijinul Ucrainei înfățișează două figuri umane îmbrățișate.

În continuare topul include Marea Britanie (7), Slovacia (8), Cehia (9), Portugalia (10), Spania (11), Franţa (12), Danemarca (13), Norvegia (14), Germania (15), Croaţia (16), Finlanda (17), Slovenia (18), Italia şi România (20).

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce ambalaje poți returna, de fapt, la aparatele SGR. Puțini români știau lucrul acesta. Se aplică în magazinele din toată țara
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni