Salarii în România: „Imediat după facultate, un junior în IT poate câștiga și 2.000 de euro pe lună, în timp ce profesorul lui primește doar 600 de euro”

Situație bizară în România, în domeniul IT, care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani. Florin Drăgan, rector al Universității Politehica din Timișoara, a vorbit despre acest fenomen, ce conține o mulțime de anomalii salariale. 
Filip Stan
02 iun. 2022, 10:17
Salarii în România: „Imediat după facultate, un junior în IT poate câștiga și 2.000 de euro pe lună, în timp ce profesorul lui primește doar 600 de euro

Din ce în ce mai mulți români intră în domeniul IT. Unii fac un pas firesc, după absolvirea facultății, alții se dezvoltă fără studii academice, în timp ce un segment al românilor urmează cursuri intense de reprofesionalizare.

Oportunitățile de dezvoltare, posibilitatea lucrului de la distanță, locurile de muncă disponibile, din ce în ce mai multe și salariile foarte mari atrag românii ca un magnet pentru a urma o carieră în domeniul IT. Unii aleg să urmeze studii academice, iar profesorii universitari atrag atenția asupra dezechilibrelor salariale.

Dacă în domeniul privat un anngajat junior – entry-level ajunge să încaseze de la 800-1.000 de euro net, până la 2.000 de euro, un cadru didactic de la o facutate de informatică/cibernetică nu poate fi mai mare 600-800 de euro. În plus, pentru cadrul universitar, suma maximă pe care o poate încasa cu maximul de vechime poate ajunge la doar 2.000 de euro net.

 

Un profesor universitar din IT trage semnalul de alarmă

 

În acest context, cadrele universitare se întreabă când de rentabil mai este să rămână în mediul academic, în loc să schimbe jobul cu unul de la privat.

„Putem să creştem numărul de IT-işti cu investiţii în educaţie, în resursa umană care face educaţie. Dacă vrei să ai IT-işti, trebuie să investeşti puţin în ceea ce înseamnă nişte burse pentru doctorat.

Un asistent universitar în IT câştigă undeva la 600 de euro fără să fie implicat în programe de cercetare. La ora actuală sunt absolvenţi în IT care îşi termină licenţa şi pot să câştige vreo 2.000 de euro”, a declarat Florin Drăgan în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În 2022, sistemul universitar din România înregistrează cel mai mic grad de ocupare a posturilor didactice titulare din ultimii ani. Forța de muncă activă a preferat să se îndrepte către companii private din IT, inginerie și automotive.

 

Programatorii (IT) resimt cel mai puțin criza economică

 

Jobul de programator este cel mai popular în zona IT. Juniorii câștigă, în medie, 4.000 de lei lunar, în timp ce pentru seniori, veniturile nete sar de 12.000 lei pe lună, pentru un post de execuție. Pentru șefii de departamente, salariile lunare trec de 16.000 lei net pe lună.

Angajații de pe funcțiile de execuție, din IT, pot câștiga până la 16.000 lei net pe lună, adică peste 3.200 de euro net, în condițiile în care salariul mediu net în România este de 3.937 lei, adică 795 de euro.

În acest an, salariile din IT vor avea o creștere medie de 10%. Astfel, va fi acoperită o bună parte a inflației, de 13,8% în aprilie 2022.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
O ciocolată l-a lăsat fără permis. E incredibil ce a pățit un șofer
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Prim-ministrul ceh critică dur „misiunea de pace” a lui Viktor Orban la Moscova și Beijing
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'