Ivan (PSD): E îngrijorător că Băsescu nu a semnat scrisoarea privind aderarea României la Schengen

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, joi, că este îngrijorător faptul că preşedintele Traian Băsescu nu a semnat scrisoarea privind aderarea României la Schengen, el apreciind că refuzul şefului statului de a da un mesaj în acest sens ridică semne de întrebare.
Romania TV
07 feb. 2013, 12:04
Ivan (PSD): E îngrijorător că Băsescu nu a semnat scrisoarea privind aderarea României la Schengen

„E îngrijorător că Traian Băsescu nu a semnat scrisoarea pentru Comisia Europeană privind aderarea României la Schengen. Scopul scrisorii era acela de a arăta angajamentul tuturor forţelor politice pentru aderarea României la Schengen şi a explica că toate condiţiile au fost îndeplinite şi că e nedrept ca România să nu adere doar că din punct de vedere politic anumite state se opun. (…) Faptul că Traian Băsescu nu e de acord să dea acest mesaj ridică semne de întrebare”, a spus Ivan.

El a spus, totodată, că este îngrijorător faptul că Traian Băsescu asociază MCV cu aderarea României la Schengen, în condiţiile în care MCV nu are nicio legătură cu Schengen şi este folosit de statele din UE care vor să blocheze aderarea României.

„Traian Băsescu, voit sau fără să-şi dea seama, face jocul Olandei şi al celorlalte state care se opun. Îi spun lui Traian Băsescu că e foarte important să semneze scrisoarea, să se lupte ca state gen Olanda să înţeleagă că MCV nu are legătură cu Schengen şi că România şi-a îndeplinit obligaţiile. Faptul că el, voit sau fără să-şi dea seama, asociază MCV cu aderarea creează o problemă suplimentară gravă, pentru că acesta e argumentul Olandei. (…) Sunt semne de întrebare legate de determinarea lui Traian Băsescu de a adera. Aceste declaraţii mă fac să cred că Traian Băsescu nu vrea să aderăm prea curând”, a susţinut Ivan.

Reprezentantul PSD a mai spus că Traian Băsescu a plecat joi la Bruxelles, la Consiliul European, fără a avea un angajament ferm în ceea ce priveşte poziţia României.

„Consiliul European e foarte important pentru fondurile pe care România le va avea la dispoziţie în următorii şapte ani. Am ascultat conferinţa de presa a lui Traian Băsescu şi am încercat să găsesc un angajament ferm pentru poziţia României, pentru negocierile pe caare România le va purta acolo. Am sperat că Traian Băsescu se va bate pentru toate cele 47 de miliarde propuse de Comisie anul trecut. Nu am găsit niciun angajament. A fost o declaraţie vagă, fără un angajament clar. Nu ştim ce va face Traian Băsescu la Bruxelles, nu ştim ce mandat are acolo”, a spus Ivan.

El şi-a manifestat speranţa că Traian Băsescu se va distanţa de popularii europeni faţă de care are „datorii”, în condiţiile în care aceştia l-au „apărat” anul trecut în faţa celor 7,4 milioane de români care au votat demiterea sa şi se va ghida după datoriile pe care le are faţă de români.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că o simplă solicitare de a intra în Schengen este „superfluu”, el arătând că înainte de a cere acest lucru pe toate vocile România trebuie să arate că a înţeles mesajele UE în privinţa statului de drept.

„Eu am mai spus public: o simplă solicitare să intrăm în Schengen este superfluu. Ştiţi foarte bine poziţia mea că Schengen nu trebuie legat de MCV şi, totuşi, dacă România are probleme de credibilitate, le avem legat de MCV”, a declarat preşedintele, la Aeroportul „henri coandă”, înainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European.

„Eu în scrisoare aş vorbi de succesul care se prefigurează astăzi: Parlamentul României şi majoritatea parlamentară au adoptat o legislaţie coerentă din punct de vedere al imunităţii paarlamentare. Este un lucru pozitiv şi şefii de stat şi de guvern nu vor şti până la raportul din decembrie”, a adăugat Traian Băsescu.

În timp ce preşedintele făcea această declaraţie, Parlamentul decidea să retrimită pentru o săptămână la Comisia de statut raportul privind Statutul deputaţilor şi senatorilor care admitea obiecţiile lui Traian Băsescu, după ce PNL a criticat textul privind incompatibilităţile şi a anunţat că va vota împotrivă.

Băsescu a mai arătat, în declaraţia făcută la aeroport, că, înainte de a cere pe toate vocile să intre în Schengen, România trebuie să arate că a înţeles mesajele UE în privinţa statului de drept.

„Cred că înainte de a cere ceea ce cerem pe toate vocile, ar trebui să arătăm că am înţeles mesajele UE în ceea ce priveşte statul de drept şi, dincolo de o scrisoare în care să scriem ce se întâmplă astăzi în Parlament, am putea introduce şi poziţia Guvernului şi majorităţii cu privire la membrii Guvernului care au probleme cu justiţia şi unele ordonanţe neconstituţionale care nu au fost anulate. O simplă scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen nu ne ajută”, a declarat preşedintele Băsescu.

Luni, la Bruxelles, premierul Victor Ponta anunţa că îi va prezenta, marţi, preşedintelui Traian Băsescu un draft al scrisorii care va fi transmisă şefilor de stat şi de guvern din UE pentru sprijin la aderarea la Schengen şi că documentul ar putea fi adus, joi, de şeful statului la reuniunea Consiliului European.

„Mâine voi prezenta preşedintelui un draft al scrisorii, ca să o semneze. În acest moment, în Schengen chiar trebuie să intrăm şi decizia este pur politică, iar atunci efortul nostru este un efort politic. Deci, decizia nu se mai ia decât politic în acest moment, pentru că tehnic, procedural, toate lucrurile sunt făcute. Chiar suntem pregătiţi. Este până la urmă un apel al nostru, un subiect în jurul căruia suntem uniţi. Poate chiar o aduce, joi, preşedintele la Consiliul European şi o dă fiecărui şef de guvern (scrisoarea-n.r.)”, a spus Ponta, aflat la Bruxelles.

Premierul Ponta l-a informat anterior pe preşedintele CE că intenţionează să transmită tuturor şefilor de stat şi de guvern din UE o scrisoare semnată atât de el, cât şi de preşedintele Băsescu şi liderii celor două Camere ale Parlamentului în vederea unei decizii favorabile aderării României la Schengen.

Anunţul privind intenţia transmiterii către ţările membre Uniunii Europene a unei scrisori comune a Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului pe tema aderării la spaţiul Schengen a fost prezentat de premierul Victor Ponta, aflat luni la Bruxelles, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

„L-am informat pe preşedintele Comisiei Europene că intenţionăm să trimitem o scrisoare comună, semnată de preşedintele ţării, de mine în calitate de prim-ministru şi de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, în legătură cu aderarea României la Schengen, poate în martie”, a spus Ponta.

El a adăugat că speră ca sprijinul Comisiei Europene pentru aderarea României la Schengen să aibă în martie rezultate pozitive.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că va susţine fără rezerve menţinerea pe agendă în martie a aderării României la spaţiul Schengen, temeiul fiind progresele din raportul MCV pe funcţionarea instituţiilor, problemele fiind la respectarea de către politicieni a statului de drept.

Băsescu a subliniat, în conferinţa de presă susţinută duminică la Cotroceni, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ANI, DNA, Parchetului General sunt menţionate în raport cu îmbunătăţiri ale activităţii, independenţă, consistenţă, forţă şi capacitatea de a-şi face treaba în orice condiţii politice.

De asemenea, el a arătat că şansele României de a obţine o decizie favorabilă privind aderarea la spaţiul Schengen la Consiliul JAI din martie ar creşte dacă s-ar rezolva problemele menţionate în raportul MCV cu privire la Parlament şi miniştrii cercetaţi penal.

Preşedintele a arătat că guvernarea USL ar putea să facă o scrisoare oficială adresată conducerilor instituţiilor UE şi statelor membre în care să se angajeze la remedierea problemelor politice constatate în raportul MCV.

Băsescu a spus şi că ar creşte şansele privind aderarea la spaţiul Schengen dacă statelor membre le-ar fi prezentate unele modificări de poziţii ale Parlamentului şi Guvernului referitoare la problemele din raportul MCV sau angajări ale politicienilor de a nu mai ataca magistraţii.

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste o ciorbă de pește la restaurantul lui Marius Tucă. Prețurile sunt aproape duble față de cele din anii trecuți
Capital.ro
Românii primesc banii înapoi. Guvernul a dat ordin. Premiera anunțată chiar acum în România
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Din păcate, s-a confirmat! Boala care face ravagii a ajuns deja și în România
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Netflix dă lovitura cu serialul fenomen. Data la care va avea loc premiera
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
MISTER ELUCIDAT! Al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile dentistei din Brăila. Dosarul devine mai solid acum
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Pensiile se măresc din nou, de la 1 ianuarie! Șeful Casei Naționale de Pensii a explicat câți bani vor lua pensionarii începând cu anul 2025
Capital.ro
Obligație nouă în România. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Vor plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Tensiuni între Rusia și Republica Moldova din cauza expulzării unui diplomat rus
MediaFlux
RECALCULARE PENSIE. Cum a obținut Nea Ion o creștere de 1.900 lei
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?