Nicolae Ceaușescu s-a născut la Scornicești, județul Olt, într-o familie extrem de săracă și a absolvit patru clase. Deși trebuia să fie un om simplu din popor, Partidul Comunist l-a transformat în cel mai important și puternic om din România.
Fostul dictator al României era așteptat cu brațele deschide, oriunde s-ar fi aflat. Printre opririle sale preferate erau la o cofetărie de pe strada Dinu Lipatti din Slatina, la „Firma Atletul albanez. Cofetărie. Gelaterie. Memish D. Hashim” ce are o istorie de aproape 300 de ani.
„Ne tragem din iliri, iar ei se trag din daci. Voi sunteți mici, nu mai știți, școlilele nu mai vorbesc despre asta, dar București e de origine albanează. Bukur înseamnă frumos în albaneză. Așa e povestea cu ciobanul Bucur – fratele meu ilir îl întreabă pe fratele meu dac ce face. Păi ce face: bucură”, a povestit Hashim citat de impact.ro.
Citește și: S-a vândut restaurantul preferat al soţilor Ceauşescu din Neptun. Cine vrea să salveze „Calul Bălan”
Se pare că dictatorul părăsea uneori Bucureștiul special pentru prăjiturile și braga de acolo. „Era mai zarvă în ziua aceea, o mulțime de mașini ședeau în coloană. Noi ne-am dus să îi servim cu paharele de bragă direct în mașină. Îmi amintesc că era o decapotabilă și noi nu mai văzuserăm asta la vremea aceea.
Tata a vorbit cu ei, el îl și cunoștea pe Ceaușescu fiindcă și-a făcut ucenicia la o cizmărie de lângă prăvălie. După ce i-am servit, se făcuse o îmbulzeală de vai și amar, acum, toți voiau să bea bragă”, a mai spus proprietarul cofetăriei.
Într-un articol recent, se afirmă că Ceaușescu ar fi fost implicat în închisoare într-un caz de homosexualitate, care s-ar fi consumat între el și un alt deținut numit Marcovici. Cazul a fost prelucrat de Chivu Stoica, care a acționat la indicațiile lui Gheorghe Gheorghiu-Dej în sensul prevenirii unor întâmplări similare.
Suzana Andreias, șefa personalului la reședința de la Snagov a familiei Ceaușescu timp de aproape trei decenii, a declarat:
„Erau foarte apropiați, se țineau de mână. Ceaușescu nu ieșea din cuvântul ei, dar și tovarășa se interesa mult de el, dacă a mâncat, dacă are tot ce-i trebuie, dacă e mulțumit. Luau masa în curte și se simțeau bine împreună. Lui îi plăcea mult muzica Ioanei Radu și a Miei Braia și, după ce mâncau, el cânta, jucau table și ea îl mai fura. Zicea tovarășul: «Iar m-ai furat, nu mai joc.» «Hai, Nicule, că nu te mai fur…» Și uite-așa se distrau ei în familie”.
Citește și: Maria Câmpina a prezis moartea Elenei Ceaușescu. Ce i-ar fi ghicit soției dictatorului, în tarot
Lui Ceaușescu îi plăceau șahul, biliardul și voleiul. După versurile pe care le recita pe la congrese, se pare că citea literatura română, și în primul rând poezia lui Eminescu. Nu era pretențios la mâncare și avea gusturi rustice. Filmele le-a descoperit pe la 35 de ani. Era mare fan Kojak și se uita cu plăcere la filme polițiste americane. Toate reședințele lui erau dotate cu o sală specială de proiecție.