Cât timp trebuie păstrate alimentele în congelator. Termenul de valabilitate pentru carne, legume, fructe, lactate și produsele de panificație

Depozitarea în congelator prelungește durata de viață a alimentelor. Totuși, carnea, lactatele, fructele și legumele nu trebuie ținute pentru o perioadă nedeterminată la temperaturi sub zero grade. 
Filip Stan
05 iun. 2022, 13:30
Cât timp trebuie păstrate alimentele în congelator. Termenul de valabilitate pentru carne, legume, fructe, lactate și produsele de panificație

Cât timp trebuie păstrate alimentele în congelator. Specialiștii în alimentație recomandă depozitarea în congelator a legumelor și a fructelor timp de maximum un an de zile. Totuși, fructele de pădure pot fi menținute într-o stare perfectă chiar și doi ani de zile. În cazul unor legume, precum mazărea, fasolea verde și varza de Bruxelles, perioada de congelare recomandată este de opt – 12 luni. Atenție la nuci și semințe, pentru că rezistă în cele mai bune condiții doar trei luni de zile. Sucul de fructe și de legume rezistă șase luni la congelator.

În cazul lactatelor, termenul recomandat pentru depozitarea în congelator este și mai scurt. Cașcavalul și brânza trebuie consumate în maximum șase luni de zile. Margarina trebuie ținută la temperaturi sub zero grade maximum 12 luni, iar untul nouă luni. Ouăle crude, fără coajă, pot fi congelate pentru maximum o lună, iar iaurtul două luni. Maximum două luni de zile se recomandă depozitarea înghețatei, iar laptele, între trei și șase luni de zile își păstrează proprietățile.

Cât timp trebuie păstrată carnea la congelator

Cele mai des congelate produse alimentare sunt cele din carne. Carnea de porc, cea de pui și de curcan rezistă la sub zero grade până la 12 luni. Dacă produsele din carne sunt tăiate bucăți, se recomandă depozitarea lor la congelator timp de maximum nouă luni. Experții recomandă depozitarea mezelurilor timp de trei-patru luni. Toate produsele din pește au un termen de 12 luni, iar scoicile, peștele afumat și crustaceele, de două luni. Peștele gras are termen trei luni, iar creveții, peștele gătit și calamarul de maximum șase luni. Crabul are termen de zece luni, iar homarul de 12 luni.

Aluatul necopt poate fi păstrat până la patru luni de zile în congelator, fără să-și piardă proprietățile. Aluatul de pâine își pierde proprietățile după doar o lună de zile, dar cel pentru biscuiți sau plăcite poate fi ținut până la trei-patru luni. Plăcintele, tartele de fructe coapte și brioșele pot fi depozitate până la opt – 12 luni.

Ce alimente nu trebuie depozitate la congelator

Există și alimente care nu trebuie congelate, pentru că-și pierd imediat proprietățile, dacă sunt ținute la temperaturi extreme.

Printre acestea se numără ouăle fierte, ouăle în coajă, conservele, cerealele, orezul, pastele nefierte, salata verde, băuturile acidulate, berea, budinca, salatele gata pregătite, dressingurile pentru salate, maioneza, pepenele, merele și cremele pentru prăjituri.

Atenție, lichidele nu trebuie introduse în congelator în ambalaje de sticlă. Lichidele se expandează la rece, iar sticla se poate sparge.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Bomba lui Ponta: Și Crin Antonescu va fi retras
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Decizia lui Trump intră în vigoare! Război total și prăbușirea piețelor internaționale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu