Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, se arată într-una dintre cererile scrisorii. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze care sunt comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri. Scrisoarea a fost trimisă vineri seara și este adresată comisarului UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a condus inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.
O serie de țări din Europa de Est și-au exprimat anterior îngrijorarea că contractele existente privind vaccinurile împotriva coronavirusului, semnate în apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense pentru a procura injecții, le-au determinat să cumpere prea multe doze, care acum nu sunt necesare. Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, de aproape zece ori mai mare decât populația UE. Până în luna februarie fuseseră livrate 1,3 miliarde de doze.
„În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că au fost atinse niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea de cantități de vaccinuri care depășesc semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de a le absorbi”, se arată în scrisoarea citată de Politico.
Țările care au semnat scrisoarea susțin că vaccinurile riscă să expire neutilizate, având în vedere problemele pe care le-au întâmpinat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă „o risipă de resurse publice care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.