Un sondaj realizat de think-tankul slovac Globsec arată că imaginea Occidentului s-a alterat puternic în ultima perioadă, în viziunea românilor. Nouă state foste comuniste au fost analizate în cadrul studiului: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, România, Estonia, Letonia și Lituania.
România este singura țară din regiune în care sprijinul popular pentru o geopolitică orientată spre Occident a scăzut, de la 43% anul trecut, la doar 27%. De asemenea, 12% dintre români nu știu cum ar trebui să fie poziționată țara noastră, din punct de vedere geopolitic.
O altă cifră dramatică are în vedere satisfacția față de democrație, care a scăzut de la 30%, la 23%.
După 32 de ani de la căderea regimului Nicolae Ceaușescu, 60% dintre români sunt deschiși pentru montarea unui lider autoritar în la vârful statului. 60% dintre români – locul 1 în top – consideră că un președinte „cu mănă de fier”.
Încrederea românilor în propriul guvern este modestă. Din acest punct de vedere, România este penultima, cu 32%. Slovacii sunt ultimii, cu 30%. Totuși, potrivit studiului, cetățenii români au încredere mai mare în Guvernul Ciucă, cu 7% mai mult față de 2021 și cu 9% mai mult față de 2020.
Există o secțiune în care românii domină autoritar clasamentul: 66% dintre ei cred că indiferent cine ar guverna, nu se schimbă nimic. De asemenea, studiul mai arată că încrederea în președintele Klaus Iohannis s-a prăbușit de la 44% anul trecut, la 29% în prezent.
În plus, aproape jumătate dintre români (47%) cred că lumea nu e guvernată de forțe democratice, ci de structuri oculte, care doresc instaurarea unei hegemonii mondiale. Din acest punct de vedere, România este pe locul al treilea în top, menționează InPolitics.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, 26% dintre respondenții români sunt de părere că SUA a fost responsabilă de declanșarea conflictului militar, provocând Rusia. Totodată, simpatia românilor pentru Vladimir Putin a scăzut de la 40%, la 16%.
24% dintre români văd China ca un model de urmat ca stat. 28% dintre bulgari sunt de aceeași părere, 55% dintre români nu cred că Rusia va invada și alte țări după Ucraina, iar 64% nu consideră că NATO ar trebui să trimită trupe în ajutorul Ucrainei. Doar 13, respectiv 11% dintre români consideră că Ucraina ar trebui să devină membră UE și NATO.