Război în Ucraina. Armata lui Zelenski a trecut la contraofensivă în sud, lovituri aeriene

Până acum, Ucraina şi-a folosit propriile forţe aeriene foarte rar în război, din cauza superiorităţii în aer a Rusiei.
Filip Stan
08 iun. 2022, 07:15
Război în Ucraina. Armata lui Zelenski a trecut la contraofensivă în sud, lovituri aeriene

Război în Ucraina. În timp ce situaţia din estul Ucrainei rămâne în mare parte neschimbată, armata ucraineană a anunţat marţi dimineaţa că a întreprins în timpul nopţii câteva atacuri aeriene asupra poziţiilor ruse în sudul Ucrainei, informează dpa.

„Elicoptere ucrainene au lovit grupuri mari de forţe inamice în regiunea Herson, iar avioane – depozite de muniţii în regiunea Mikolaiv (Nikolaev)”, a anunţat marţi statul major al forţelor armate ucrainene.

Dezvăluri din culise războiului din Ucraina. De ce nu a fugit Volodimir Zelenski în altă ţară
Până acum, Ucraina şi-a folosit propriile forţe aeriene foarte rar în război, din cauza superiorităţii în aer a Rusiei.

După ce Ucraina a recucerit câteva sate de-a lungul frontierei dintre regiunile Mikolaiv şi Herson la Marea Neagră, o contraofensivă rusă în direcţia Lozove şi Bila Krînîţea (din Herson) a fost lipsită de succes, în pofida susţinerii acesteia cu lovituri de artilerie şi ale forţelor aeriene, potrivit raportului de marţi asupra situaţiei.

Potrivit analiştilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), de la Washington, armata ucraineană a reuşit să respingă marina rusă de la coasta ucraineană a Mării Negre. Acum, Flota Rusă de la Marea Neagră operează la o distanţă de siguranţă de circa 100 de kilometri de la mal, reducând presiunea asupra porturilor ucrainene.

Analiza corespunde unui raport asupra situaţiei emis luni de Ministerul Apărării al Ucrainei.

Pe frontul de est, situaţia rămâne în mare parte neschimbată pentru forţele ucrainene, în condiţiile în care trupele ruse care luptă alături de forţele separatiste proruse în estul Ucrainei par a fi pe punctul de a cuceri oraşul Sviatohirsk (Sviatogorsk) din regiunea Doneţk.

Focul se va stinge: ce vicii, conform horoscopului chinezesc, îl vor conduce pe Zelenski spre prăbușire

„Sviatogorsk este practic eliberat. Iar curăţarea este în curs”, a declarat luni seara, pentru televiziunea rusă, liderul separatist al aşa-zisei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin.

Ucraina are nevoie de armament greu pentru a contracara noua strategie adoptată de armata rusă
După înfrângerile umilitoare suferite în primele zile ale războiului care au forțat ministerul Apărării de la Moscova să își retragă forțele din regiunile Kiev și Cernihiv la sfârșitul lunii martie în vederea unui atac mai concentrat în Donbas, armata rusă și-a schimbat strategia, optând pentru bombardamente sistematice devastatoare înainte de a încerca să avanseze.

„Ei distrug totul și apoi avansează prin ruine”, a explicat Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, într-un interviu acordat la sfârșitul lunii mai corespondentului de război al Politico în Ucraina, Cristopher Miller.

„Predomină schimburile de focuri peste văi, dealuri și râuri. Cei cu cele mai mari arme vor câștiga probabil. Rusia are avantajul în momentul de față”, nota Miller la momentul respectiv într-un reportaj realizat în regiunea Luhansk.

Președintele american Joe Biden a anunțat pe 1 iunie că SUA vor trimite Ucrainei lansatoare multiple de rachete HIMARS (The High Mobility Artillery Rocket System) însă că rachetele pe care le vor furniza Kievului vor avea o rază de doar 80 de kilometri, cu mult sub cea maximă de 480 de km.

Administrația democrată de la Washington se teme că lovirea unor ținte militare aflate pe teritoriul Rusiei ar putea duce la o escaladare a conflictului și oferi Moscovei pretextul de a folosi arme chimice sau de distrugere în masă în Ucraina.

Ucraina estimează că are nevoie de 60 de lansatoare multiple de rachete pentru a înfrânge Rusia, cu mult sub numărul promis deocamdată de Statele Unite și Marea Britanie.

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat marți că Rusia a „eliberat complet zonele rezidențiale din Severodonețk” și că forțele armate ruse ar controla 97% din teritoriul regiunii Luhansk.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Singura plajă din România unde găsești apă turcoaz ca-n Grecia. Te bucuri de nisip fin și eviți și aglomerația
Capital.ro
Se pune limită la banii cash. Românii care au interzis. Restricții privind plata în numerar
Playtech.ro
Noi detalii șocante ies la iveală despre crima din Brăila. ULUITOR ce au descoperit polițiștii despre al doilea ADN
DailyBusiness
S-a anunțat lista românilor care vor primi 20.000 de euro GRATIS de la Guvern
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Conflict aberant la „Casa Iubirii”. Scandalul i-a înfuriat pe internauți
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Dovada clară că şi-a lăsat iubita şi s-a cuplat cu ispita! La Insula iubirii plângea după ea, dar a uitat-o instant
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Oponentul lui David Popovici, acuzat ca ar fi trișat! Cine îl acuză pe Pan Zhanle de dopaj: „Nu este posibil din punct de vedere uman”
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Explozie de gaze în Rusia: patru persoane decedate și 15 salvate într-un bloc din regiunea Sverdlovsk
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?