PREŢ benzină şi motorină 8 iunie 2022. Scumpire accentuată, motorina a sărit de 9 lei şi la Petrom

PREŢ benzină şi motorină 8 iunie 2022. Precedenta majorare de preț a avut loc chiar ieri, 7 iunie, când prețurile au crescut cu patru bani pe litru, și la benzină și la motorină.
Filip Stan
08 iun. 2022, 09:09
PREŢ benzină şi motorină 8 iunie 2022. Scumpire accentuată, motorina a sărit de 9 lei şi la Petrom

PREŢ benzină şi motorină 8 iunie 2022. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de ECONOMICA în acest an, afișa azi, 8 iunie, un preț al benzinei standard de 8,49 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 9,08 lei/litrul.

Așadar, Petrom a majorat azi și prețul benzinei și cel al motorinei cu nouă bani pe litru, o scumpire mai mare față de cei patru bani pe litru cu care ne obișnuise, scrie economica.net.

După cum se vede, după scumpirea de azi, și la Petrom prețul motorinei a sărit deja semnificativ pragul de 9 lei pe litru.

PREŢ benzină şi motorină 8 iunie 2022. Precedenta majorare de preț a avut loc chiar ieri, 7 iunie, când prețurile au crescut cu patru bani pe litru, și la benzină și la motorină. Anterioara a fost duminică, când a crescut cu cinci bani pe litru prețul benzinei și cu patru bani pe litru prețul motorinei. Cu două zile înainte Petrom crescuse prețurile tot cu  patru bani pe litru, atât la benzină cât și la la motorină. Iar precedenta scumpire fusese cu o zi în urmă, pe 1 iunie, tot patru bani pe litru, la motorină.

Cea mai ciudată taxă, legată de războiul din Ucraina. Profitul prea mare e considerat imoral şi va fi impozitat suplimentar
Așadar, de la începutul lunii iunie, prețurile au crescut în cinci rânduri. Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar scumpirile au avut la la câteva zile distanță ba chiar uneori și de pe o zi pe alta. La finalul lunii aprilie, la aceeași stație, benzina costa 7,63 lei și motorina 8,50 lei litrul, așadar în nici cinci săptămâni prețurile au crescut cu 86 de bani pe litru pentru benzină și 58 de bani pe litru pentru motorină.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, dar este înceapă să se resimtă și efectele politicii Petrom de a nu mai cumpăra, benevol, petrol din Rusia pentru rafinăria de la Brazi, de mai multă vreme.

Ieri, cotațiile Platt’s Med pentru benzină au ajuns la 1.406 dolari pe tonă, iar cele la motorină la 1.343 dolari pe tonă.  Pe 24 mai, deci cu două săptămâni în urmă, cotațiile erau de 1.222 dolari pe tona de benzină, iar cele pentru motorină erau de 1.074 dolari/tonă.

România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale, iar livrările se fac exclusiv cu vaporul, prin Marea Neagră, costurile de transport și de asigurare crescând semnificativ în contextul războiului din Ucraina.

Reprezentanţii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat joi un al 6-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, care include un embargo petrolier cu anumite scutiri. Șefii de stat şi de guvern ai ţărilor din UE au ajuns în cele din urmă la un acord care ar trebui să ducă la reducerea cu 90% a importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anuluiAcordul prevede o oprire progresivă a importurilor de petrol rusesc transportat pe apă, respectiv două treimi din achiziţiile europene. Pentru a elimina blocajul Budapestei, o scutire provizorie a fost prevăzută pentru petrolul transportat prin oleoduct, ceea ce priveşte Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.

Potrivit acordului, rafinăria Petromidia, care este alimentată cu țiței kazah pe mare dintr-un port rusesc nu va fi afectată dar, din data de 5 decembrie, rafinăria Petrotel-Lukoil de la Ploiești nu va mai putea rafina țiței provenit din Rusia.

Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților din România, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

PREŢ benzină şi motorină 8 iunie 2022. Vești proaste despre carburanți. Cu cât ar putea crește prețul în luna iunie
Specialiștii trag însă un semnal de alarmă și afirmă că România are stocuri minime de ţiţei sau produse petroliere, ceea ce ar putea duce la întreruperi în lanțul de aprovizionare.

După ce numai în ultima lună au fost creşteri și de 60 de bani pe litrul de carburant la pompă, luna iunie ar putea aduce creşteri la pompă de până la 40 de bani pe litrul de motorină şi benzină. Și asta ca efect al sancțiunilor impuse asupra petrolului rusesc, potrivit specialistului în pieţe internaţionale Claudiu Cazacu.

RABLA 2022. Ce autoturisme se pot casa, condiţiile din noul program

„Într-un scenariu de bază, am putea vedea creșteri ale prețurilor carburanților cu aproximativ 35-40 de bani pe litru în perioada următoare – pe parcursul lunii viitoare, cam așa vedem în momentul de față. Într-un orizont mai lung, cred că sunt posibile aprecieri încă și mai mari decât acestea”, afirmă Claudiu Cazacu.

Cât privește rezervele, România are stocuri minime de ţiţei şi/sau produse petroliere, stabilite la 1,48 milioane de tone – o cantitate care nu ne pune la adăpost de eventuale întreruperi în lanțul de aprovizionare.
Claudiu Cazacu: „E bine că avem stocuri, ne asigură un tampon de siguranță, se adaugă la producția noastră, însă e insuficient pentru a ne feri cu totul de furtună pe termen mai lung. Din păcate, producția noastră este în declin de ceva vreme și fără noi zăcăminte gradul de acoperire din producția internă e pe un trend descendent în ultimii ani”, a mai declarat expertul, pentru Știrile ProTV.

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...