Cei doi s-au întâlnit în cadrul reuniunii Consilului European la care se va decide bugetul Uniunii Europene pe 2014-2020.
Traian Băsescu a precizat că va avea „o reacţie potrivită” pe acest subiect atunci când şi preşedintele Ungariei va avea una.
Şeful statului a apreciat că există alte instituţii ale statului care trebuie să reacţioneze la astfel de declaraţii, cum sunt cele făcute de secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Nemeth Zsolt.
„La nivelul acesta, punctele de vedere se exprimă de MAE la nivel de secretari de stat. Când va avea o reacţie preşedintele Ungariei, voi avea şi eu o reacţie potrivită. Nu puteţi face din preşedinte un politician care răspunde unui ambasador. Sunt alte instituţii care gestionează viaţa de zi cu zi a ambasadorilor din România”, a comentat Băsescu.
Preşedintele a făcut declaraţia pe Aeroportul „Henri Coandă” înainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European, unde va avea loc a doua rundă de negocieri la nivelul celor 28 de lideri ai statelor UE privind cadrul financiar multianual 2014-2020 al Uniunii.
„Nu mă voi angrena în alt tip de discuţii ca priorităţi, doar dacă voi avea ocazia să o fac”, a adăugat Băsescu.
Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ţinutului Secuiesc.
Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc. La sfârşitul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
Miercuri seară, Nemeth a sugerat că premierul român Victor Ponta ar fi putut „înţelege greşit ceva” atunci când a afirmat că România nu va tolera „lecţii” de la nimeni în legătură cu arborarea steagului secuiesc.