Condiţii de muncă în Germania. Tot ce trebuie să ştii despre salariu şi perioada de probă

Tot mai mulţi români sunt în căutarea unui loc de muncă în Germania, fiind atraşi de salariile de peste 2.000 de euro pe lună. Câştigurile pot fi şi mai mari în funcţie de nivelul de pregătire.
Filip Stan
08 iun. 2022, 23:56
Condiţii de muncă în Germania. Tot ce trebuie să ştii despre salariu şi perioada de probă

Înainte de a lua o decizie de a lucra în străinătate, trebuie să ştii exact ce condiţii de muncă sunt în Germania şi care îţi sunt drepturile. La o simplă căutare după cuvintele cheie „locuri de muncă în Germania”, poţi găsi mai multe variante pe site-uri de specialitate ca ejobs.ro sau jobradar24.ro

Câţi bani poate câştiga un zugrav în Germania. Salariile cu care sunt tentaţi românii să muncească în străinătate

De exemplu, sunt oferte de joburi în Germania pentru electricieni, cu salariu de la 2.800 de euro pe lună, pentru patiseri/cofetari, de la 2.400 de euro pe lună, pentru operatori strung, de la 2.300 de euro pe lună, zugravi, de la 2.300 de euro pe lună, montatori acoperișuri, de la 3.000 de euro pe lună, instalatori sisteme de ventilație, de la 2.200 de euro pe lună, montatori schele, de la 2.400 de euro, sudori, de la 2.000 de euro și lista poate continua oricât, pentru că ofertele nu sunt puține și nici lipsite de diversitate, potrivit Stiridiaspora.

Condiţiile de muncă aplicabile în Germania sunt prevăzute de legi, contracte colective, acorduri de întreprindere sau contracte de muncă. E bine de ştiut că legislaţia muncii din Germania nu face diferența între lucrătorii interni și cei din străinătate. Dacă ajungi să lucrezi în Germania şi eşti tratat diferit faţă de cetăţenii germani, e bine să ştii că este ilegal şi poți invoca dreptul la egalitatea de tratament.

Condiţii de muncă în Germania. Cât este salariul minim

Salariul minim în Germania este reglementat legal şi trebuie plătit de angajator. Acest lucru este valabil indiferent dacă lucrați pentru un angajator german sau pentru un angajator din străinătate.

Plata salariului minim de către angajator este verificată în Germania de către Administrația vamală, iar angajatorii pot fi amendați.

Salariul minim este de 9,50 euro brut de la 01/01/2021 și de 9,60 euro pe oră lucrată efectiv de la 01/01/2021. Personalul de asistență medicală primește un salariu minim mai mare, de la 1 iulie 2020.

Angajatorul trebuie să plătească salariul minim chiar dacă nu este mulțumit de prestația dvs.. Dacă angajatorul nu vă plătește salariul convenit, aveți diferite posibilități de acțiune. În acest caz trebuie neapărat să respectați „termenul de excludere“.

De asemenea, puteți apela hotline salariu minim, la 030 60 28 00 28, dacă nu primiți salariul minim.

Contractul individual de muncă în Germania

Angajatorul are obligația de a vă da, la cel târziu 1 lună după începerea relațiilor contractuale, un contract de muncă în formă scrisă. Contractul individual de muncă este semnat de dvs. și de angajator.

Chiar dacă contractul individual de muncă a fost încheiat oral, angajatorul trebuie să vă înmâneze la cel târziu 1 lună după începerea relațiilor contractuale condițiile contractuale în formă scrisă. Angajatorul trebuie să semneze înscrisul legat de condițiile contractuale.

Contractul individual de muncă sau înscrisul cu condițiile contractuale trebuie să conțină următoarele date:

– Numele și adresa angajatorului și ale angajatorului

– Începutul și durata ocupației

– Tipul activității și descrierea sarcinilor

– Locul de muncă

– Suma de plată (salariul brut)

– Structura salariului (salariul de bază după caz bonusuri)

– Timpul de lucru

– Concediul

– Termene de reziliere ale contractului individual de muncăIndicații referitoare la contractele colective aplicabile sau la acordurile din întreprindere și de serviciu

Atenție: Mulți angajatori din Germania recrutează personal specializat din țările UE, oferindu-le o locuință sau curs de limba germană gratuit. Contractele de muncă sau contractele de formare profesională conțin o clauză de restituire. Aceasta vă obligă să lucrați pentru o anumită perioadă de timp pentru angajatorul dvs. Dacă doriți să reziliați mai devreme sau să schimbați angajatorul, trebuie să plătiți angajatorului dvs. serviciile suplimentare, de ex. costurile legate de cursurile de limbă sau de chiria locuinței.

Dacă aveți o clauză de restituire în contractul dvs. individual de muncă, trebuie să solicitați consiliere de la un centru de consiliere. În multe cazuri astfel de contracte nu sunt valabile. În cazul contractelor de muncă cu clauză de restituire este vorba, de obicei, de locuri de muncă în condiții de muncă proaste și neechitabile.

Condiţii de muncă în Germania. Cât durează perioada de probă

Angajatorii din Germania sunt uneori dispuși să ofere un contract de muncă doar dacă ai lucrat de probă câteva zile, fără plată. Acest lucru înseamnă să lucrezi de probă înainte de decizia de a primi un contract individual de muncă, notează sursa citată.

Câteodată, perioada de probă în Germania durează doar una, două până la cinci zile. Aplicantul și angajatorul ar trebui să aibă şansa de a se cunoaște mai bine. Angajatorul poate verifica cum îşi efectuează sarcinile persoana care aplică pentru locul de muncă.

În schimb, munca de probă nu trebuie confundată cu perioada de probă. În comparație cu munca de probă, în perioada de probă sunteți angajat și primiți un salariu.

Perioada de probă există sub două forme:

– Primiți un contract individual de muncă cu un acord pentru o perioadă de probă. Dacă contractul de muncă nu continuă după perioada de probă, acesta trebuie reziliat în timpul perioadei de probă.

– Primiți un contract individual de muncă pe perioadă determinată, doar pe durata perioadei de probă. În acest caz contractul de muncă încetează automat după expirarea perioadei de probă. Dacă angajatorul dorește să vă angajeze mai departe trebuie încheiat un contract individual de muncă nou.

În cazul formării profesionale, perioada de probă este limitată din punct de vedere legal la minimum o lună și maximum șase luni. Durata unei perioade de probă pentru un contract individual de muncă nu este reglementată legal. Depinde de cât de dificilă este activitatea, dar nu poate depăși nouă luni.

Perioada de probă nu se prelungește în perioada în care sunteți bolnav și nu puteți lucra. O boală mai îndelungată poate pune în pericol continuarea relațiilor contractuale. Termenul de preaviz pentru încetarea contractului din perioada de probă este mai scurt decât în cazul unui contract de muncă stabil.

Chiar și în perioada de probă aveți dreptul la zile de concediu. În timpul perioadei de probă, angajatorul vă poate concedia fără menționarea motivelor. Concedierea poate fi exclusă dacă nu sunteți prezent la locul de muncă din cauza bolii.

 

 

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”