1. Unul dintre cele mai populare poduri pietonale locuibile din lume se află în Franţa. Pont des Marchands (foto dreapta) – în traducere – Podul Comercianţilor este un pod istoric din orasul Narbonne, construit de romani, a cărui prima atestare datează din anul 1227. Podul Comercianţilor traversează canalul Robine şi serveşte totodată ca fundaţie pentru un număr de case şi magazine.
2. În inima oraşului medieval Erfurt din Germania, există un pod pietonal locuibil cu lungime de 120 de metri, Krämerbrücke, care este singurul pod din întreaga Europa cu construcţii locuibile pe toată lungimea sa. Podul pietonal ce traversează râul Gera, atestat documentar încă din anul 1117, a avut un rol important în comertul micului orăşel german. Şi astăzi, pe podul Krämerbrücke se găsesc 32 de magazine, boutique-uri, cafenele şi prăvălii ale artizanilor locali.
3. Un alt pod pietonal locuibil spectaculos se află în orăşelul Bath din Marea Britanie. Podul Pulteney, ale cărui lucrări au fost finalizate în anul 1773, traversează râul Avon şi a fost construit de către arhitectul Robert Adams pentru William Pulteney, un avocat cunoscut al acelor vremuri. În prezent, podul pietonal se numară printre monumentele naţionale ale Marii Britanii şi este plin de magazine şi prăvălii ale comercianţilor locali, relatează www.casadex.ro.
4. Cel mai vechi pod din oraşul Florenţa este şi cel mai renumit pod italian din întreaga lume. Ponte Vecchio (foto stânga) – în traducere, Podul Vechi – a fost până în anul 1218 singurul pod ce traversa râul Arno din Florenţa. Există atestări conform cărora Ponte Vecchio ar fi devenit locuibil încă din secolul 13, construcţia caselor pe poduri fiind ceva obişnuit în Europa medievală. În timp, podul a devenit un mic centru comercial, cu multe magazinaşe în care se găseau de toate. În anul 1593 ducele Ferdinand a decretat ca pe Ponte Vecchio să rămână doar afacerile cu bijuterii, deoarece celelalte magazine (măcelarii, pescării etc.) produceau prea multă mizerie. Această regulă s-a păstrat până în ziua de azi.
Citeşte şi Cele mai frumoase şi interesante 10 poduri pietonale din lume GALERIE FOTO
5. Una dintre bijuteriile din Valea Loarei este castelul Chenonceau, construit înainte de secolul al 11-lea, după designul arhitectului renaşcentist Philibert de l’Orme. Accesul spre castel se face pe un pod cu cinci arcade şi cu două etaje ce traversează râul Cher. Catherine de’Medici a fost cea care a dispus construirea unei imense săli de bal şi a unei galerii pe podul castelului, transformându-l astfel într-un pod locuibil cu design unic.
6. Al doilea dintre cele mai vechi si frumoase poduri pietonale locuite din Franţa se afla în Landerneau. Se numeste Pont de Rohan, după numele arhitectului care l-a construit în 1510, Jean Rohan şi este singurul pod pietonal locuibil scăldat de apa mării şi de maree. Cele două faţade ale podului sunt complet diferite: cea cu construcţii din piatra de Logonna este în culorile înflăcărate ale soarelui, iar cea pe care sunt ridicate casele din lemn, acoperite cu ardezie este mai sobră, de culoare gri. În acest moment, podul Rohan găzduieşte magazine, restaurante şi câteva case locuite de localnici.
Citeşte şi Construcţii rare. Cele mai frumoase poduri destinate exclusiv animalelor GALERIE FOTO
7. Podul Vântului şi al Ploii din Chengyang (foto dreapta), China, a fost construit în 1916 şi are lungimea de 64,4 metri, lăţimea de 3,4 metri şi înălţimea de 10,6 metri. Podul Yongji sau Panlong, cum i se mai spune, este o combinaţie de pod pietonal, care traversează râul Linxi şi pavilion comercial unde se vând tot felul de suveniruri şi mărunţişuri chinezeşti.
8. Unul dintre cele patru poduri ce traversează Canal Grande din Veneţia este Ponte di Rialto, care este şi cel mai vechi dintre ele. Deşi existenţa lui este atestată documentar încă din anul 1181, varianta din piatra a fost finalizată în 1591, conform schiţelor arhitectului italian Antonio da Ponte. Devenit unul dintre simbolurile Veneţiei, podul pietonal este astăzi o atracţie turistică şi comercială, fiind în acelaşi timp şi o cunoscută galerie comercială.