Rețetă de colivă pentru Moșii de vară 2022. Cum prepara Elena Ceaușescu desertul ei preferat

Pe 11 iunie 2022, cu o zi înainte de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, sunt pomeniți Moșii de vară. În această zi, creștinii merg la biserică cu pachete de mâncare, colaci și colivă, care sunt sfințite de preot, după care sunt împărțite persoanelor sărmane, spre pomenirea celor dragi trecuţi în nefiinţă.
Alina Costache
10 iun. 2022, 07:40
Rețetă de colivă pentru Moșii de vară 2022. Cum prepara Elena Ceaușescu desertul ei preferat

Rețetă colivă Moșii de vară 2022. Coliva, preparată din grâu sau arpacaş fiert, îndulcită cu miere sau cu zahăr, simbolizează trupul mortului, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul. Dincolo de semnificaţia ei religioasă, coliva rămâne unul dintre deserturile preferate ale românilor.

Reţeta de colivă a Elenei Ceauşescu. Secretul soţiei dictatorului pentru un preparat cu un gust şi o textură deosebite

Nici chiar Elena Ceauşescu nu făcea excepţie, ea având o reţetă proprie de preparare a celebrului produs tradiţional. Această reţetă a fost dezvăluită de Suzana Andreiaș, menajera familiei Ceaușescu, în cartea „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”.

A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt.

Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, mi-a explicat tot”, a dezvăluit fosta menajeră în carte.

Citeste si Moşii de vară 2022. Ce să nu faci cu niciun chip în această zi pentru a nu fi bântuit. Ce NU e bine să dai asta de pomană de Sâmbăta Morţilor!

Rețetă colivă Moșii de vară 2022

Ingrediente

  • 1 kg de grâu (arpacaș)
  • 1 kg miez de nuci
  • 250 g zahăr
  • coajă rasă de la o lămâie
  • coajă rasă de la o portocală
  • scorțișoară
  • esență rom, după gust

Pentru ornat

  • zahăr pudră sau biscuiţi sfărâmaţi
  • cacao
  • bomboane pentru decor

Mod de preparare

Arpacaşul se alege de seara, îndepărtându-se pleava și bucățelele sparte. Se spală bine în câteva ape și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit. Când începe să fiarbă apa, se dă focul mai mic. În timpul fierberii nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, astfel ca grâul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade. Când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn.

Se mai lasă 5-10 minute până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este „înflorit”. Apoi, grâul sau arpacaşul fiert se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un prosop umed ca să se formeze pojghiţă.

Citeste si Cât de bună este coliva pentru organism. Beneficiile arpacaşului, „regele” cerealelor

Se curăţă, apoi, miezul de nucă. Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie cu cuțitul în bucățele mai mici. Nuca tăiată se poate da la cuptor pentru câteva minute.

A doua zi, dimineața, se îndepărtează pojghiţa de pe colivă, dacă aceasta s-a format. Se adaugă miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină. Se adaugă aromele, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală şi se frământă foarte bine.

Compoziția obținută se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, astfel încât să fie un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră sau biscuţii sfărâmaţi. Coliva se ornează cu miezul de nucă păstrat și cu bomboane.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Cele trei legume care te hidratează indiferent de anotimp. Sunt delicioase și pot fi combinate în numeroase moduri
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Alex Bodi, acuzații la adresa fostei iubite. Cei doi se află în Mykonos, dar în hoteluri diferite
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Discuție HALUCINANTĂ între mama și suspectul crimei din Brăila: „Mai mult de 12, 13 ani nu faci”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de vijelii în mare parte din țară! Zonele din România în care vor fi ploi torențiale și căderi de grindină
Capital.ro
Cristian Cioacă e terminat. Decizia care îl înfundă pe fostul soț al Elodiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Descoperirea făcută de oamenii legii, care ar putea rezolva definitiv cazul crimei din Brăila! A fost găsită în casa mamei suspectului
substantial.ro
Oficialii turci critică SUA pentru invitația adresată lui Netanyahu de a vorbi în Congres
MediaFlux
Se dau BANI de la stat! SUMELE variază între 2.000 și 5.000 de lei de PERSOANĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!