Pensii 2022. Data până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime pentru pensie

Conform noii legi, cumpărarea vechimii în muncă este permisă până la data de 1 septembrie 2023. În prezent, legislaţia pentru ieşirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii, dar este luată în calcul şi varianta din legea 127, respectiv un minim de cotizaţie de 10 ani.
Filip Stan
09 iun. 2022, 23:00
Pensii 2022. Data până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime pentru pensie

Pensii 2022. Cei care nu au vechimea necesară în acest moment mai pot cumpăra vechime doar până în luna august a anului viitor inclusiv, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent.

În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

Contribuții mai mari la sănătate şi pensii pentru această categorie de salariați. Schimbări uriașe privind sistemul de taxare

Pensii 2022. Până la finalul acestui an, ar trebui ca legea pensiilor să fie gata şi se discută inclusiv despre neaplicarea Legii 127 care este gata de circa trei ani, dar care până acum nu a fost aplicată. Acest lucru ar însemna că poate fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Aşadar, pensia minimă ar însemna să fie cam 40% din salariul minim brut, adică aproximativ 1.020 de lei în prezent şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.

În prezent, sunt discuţii pe acest subiect în coaliţia de guvernare.

„Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare.

Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Pensii 2022. Ministerul Muncii a făcut calculele, cu cât cresc toate pensiile în acest an

Proiectul va mai avea și alte modificări care ar urma să fie făcute în Parlamentîin momentul în care propunerea va fi discutată în comisii și în plen.

Conform noii legi, cumpărarea vechimii în muncă este permisă până la data de 1 septembrie 2023.

Pensii 2022. Peste 500.000 de români vor primi pensii mai mari de 3000 de lei. Noi formule de calcul

Pensii 2022. Noua lege a pensiilor – ipoteze luate în calcul. Cât ar putea fi pensia unui român cu vechime minimă în muncă

Legea pensiilor urmează să fie modificată, astfel că s-au făcut nişte calcule despre cum va arăta pensia unui român cu vechime minimă, mai ales că după 1 septembrie 2023 nu va mai putea fi cumpărată vechimea în muncă.

În prezent, legislaţia pentru ieşirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii, dar este luată în calcul şi varianta din legea 127, respectiv un minim de cotizaţie de 10 ani, şi 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

Acest lucru ar însemna că ar putea fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Dacă se va întâmpla asta, calculul pentru pensia minimă ar fi următorul: persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani ar avea o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe ţară la momentul ieşirii la pensie, adică aproximativ 1.020 de lei în prezent, şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut, după cum au declarat surse.

Potrivit acestora, cei care au cotizat 15 ani vor primi o pensie egală cu 45% din salariul minim brut pe ţară de la momentul ieşirii la pensie.

Asta ar însemna 1.020 de lei din 2.550 de lei cât este salariul minim brut în prezent, respectiv 1.147 de lei, astfel că pentru fiecare an muncit după cei 10 ani vechime, se mai adăuga un procent de 1% până la vechimea de 15 ani.

În prezent, sunt discuţii pe acest subiect în coaliţia de guvernare. „Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare.

Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

Proiectul va mai avea şi alte modificări care ar urma să fie făcute în Parlament în momentul în care propunerea va fi discutată în comisii şi în plen.

Ce prevede PNRR în privinţa sistemului de pensii:

• Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea perioadei contributive de 25 de ani.

• Cheltuielile cu pensiile menţinute la niveluri similare – nu sunt prevăzute creşteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt şi mediu.

• Creşteri ţintite pentru beneficiarii de pensii minime pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.

• Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viaţa profesională dincolo de vârsta normală de pensionare.

• Pensiile speciale sunt simplificate în măsura în care o permite Constituţia.

• Introducerea unui nou sistem bazat pe o formulă de calcul stabilă şi o indexare automată a pensiilor, în timp ce indicele de corecţie este eliminat.

• Se elimină pensionarea anticipată.

• Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii fără creşterea pensiei medii (în afară de modificările privindu-i pe beneficiarii de pensii minime).

• Corelarea vârstei de pensionare atât la bărbaţi cât şi la femei cu speranţa de viaţă până în 2035.

• Sustenabilitate îmbunătăţită pentru Pilonul 2, revenind la unele dintre prevederile anterioare, digitalizând sistemul şi permiţând o alocare mai diversificată a activelor pentru a creşte investiţiile pe piaţa locală.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 metri liber la Jocurile Olimpice cu cel mai bun timp
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!