„Luând în considerare afirmațiile domnului Crin Antonescu, Președintele Senatului României, exprimate în mass-media, referitoare la așa-zisele favoritisme politice în privința cazurilor instrumentate de Agenția Națională de Integritate precum și acreditarea ideiică Agenția este instanță de judecată, în contextul dezbaterii publice a proiectului de lege privind modificarea Statutului deputaților și senatorilor, pentru o corectă și completă informare a opiniei publice, Agenția face următoarele precizări:
Având în vedere faptul că acuzațiile Președintelui Senatului, domnul Crin Antonescu, nu au fost însoțite de dovezi concrete care să susțină veridicitatea acestora, ele pot fi interpretate ca un mod de a pune o presiune politică nejustificată asupra inspectorilor de integritate. În același timp, acestea pot induce în eroare opinia publică referitor la activitatea Agenției Naționale de Integritate, care este investită prin lege să desfășoare activități în interesul cetățenilor.
Acuzațiile sunt contrazise de Rapoartele de audit extern independent al managementului și activității A.N.I.2, care au fost aprobate fără recomandări și înaintate Senatului României, de către Consiliul Național de Integritate, organism reprezentantiv aflat sub control parlamentar, având rol de garant al independenţei şi, totodată, de supervizor al activităţii ANI și care are în componență reprezentanți ai tuturor partidelor politice precum și ale altor instituții”, se arată în comunicatul emis de ANI.
Potrivit instituţiei, activitatea ANI s-a derulat în conformitate cu principiile confidenţialităţii şi imparţialităţii.
„În conformitate cu prevederile legale, Rapoartele de audit extern independent reprezintă singurele documente care evaluează și certifică dezvoltarea proceselor manageriale și activității specifice Agenției Naționale de Integritate, instituție administrativă autonomă potrivit dispozițiilor art. 116, alin. 2 din Constituția României și care își desfășoară activitatea în conformitate cu principiile legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, a dreptului la apărare, precum şi prezumţia dobândirii licite a averii”, precizează conducerea ANI.
Crin Antonescu a declarat joi că pe lângă Statutul deputaţilor şi senatorilor ar trebui ca şi legea privind funcţionarea ANI să fie „clarificată”. Şeful Senatului a spus că ANI ar trebui să aibă atribuţii în a se sesiza cu privire la o posibilă încălcare a legii, de a cerceta conflicte de interese sau situaţii de incompatibilitate, dar că regimul ANI nu trebuie să-l depăşească pe cel al Parchetului, deoarece Agenţia nu este instanţă judecătorească.
El a atenţionat că dacă parlamentarul, chiar cu întârziere, are câştig de cauză în instanţă, nu i se mai poate da mandatul înapoi.
„Nu e vorba de persoana fizică, ci de faptul că o hotărâre administrativă nu poate să anuleze sau să schimbe voinţa populară, democratică. Numai o sentinţă judecătorească. Din acest punct de vedere, lucrurile ar trebui clarificate şi la nivelul legii ANI”, a arătat Antonescu.
În opinia sa, ANI trebuie să aibă atribuţii pentru a se sesiza, pentru a cerceta conflicte de interese, incompatibilităţi, dar să aibă „un regim cel mult ca al Parchetului, care atunci când se sesizează cu privire la o posibilă încălcare a legii deschide o anchetă, adună dovezi şi cere trimiterea în judecată, şi numai atunci când o instanţă îl condamnă, respectivul om intră sub regimul pedepsei”.