Industria ospitalităţii trage un semnal de alarmă privind eliminarea impozitului specific. „Va însemna falimentul pentru cel puțin 50% din afacerile din domeniu”

Planul coaliţiei de guvernare de a elimina impozitul specific pune pe jar industria Horeca. Reprezentanţii organizaţiei HORA cer Guvernului să organizeze consultări cu specialiştii în acest domeniu şi avertizează că o astfel de măsură ar putea însemna falimentul a "cel puțin 50% din afacerile" din sectorul ospitalităţii.
Filip Stan
09 iun. 2022, 17:43
Industria ospitalităţii trage un semnal de alarmă privind eliminarea impozitului specific.

Industria ospitalităţii trage un semnal de alarmă privind eliminarea impozitului specific. Organizația HORA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modificările fiscale anunțate în spațiul public în ultima săptămână, în mod special modificarea ce vizează eliminarea impozitului specific. Reprezentanţii acesteia solicită guvernanţilor să recurgă la o consultare în prealabil cu organizațiile reprezentante ale mediului privat.

„După o criză fără precedent, cauzată de pandemie, care a însemnat 2 ani de colaps financiar și îngenuncherea industriei ospitalității, afacerile din domeniu abia au început să intre pe o pantă de revenire și au nevoie de predictibilitate și stabilitate. Înțelegem necesitatea îmbunătățirii măsurilor fiscale și credem în eficientizarea colectării taxelor ca măsură principală, dar făcute în ideea de a nu opri creșterea economică, în contextul recesiunii globale care se resimte puternic”, au precizat oficialii organizaţiei HORA (Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România).

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, mesaj încurajator pentru HORECA. „România are toate garanţiile de siguranţă şi securitate pentru a desfăşura o activitate de turism în beneficiul tuturor”

Industria ospitalităţii trage un semnal de alarmă privind eliminarea impozitului specific. „Industria ospitalității este încă în reconstrucție după doi ani de pandemie”

„Companiile cu capital romanesc nu dispun de o capitalizare suficientă pentru a evolua pozitiv în contextul actual, astfel că avem nevoie de un dialog deschis imediat pornind de la următoarele premise:

Industria ospitalității este încă în reconstrucție după doi ani de pandemie și creșterile de prețuri cu care s-a confruntat în ultimele două luni, ca majoritatea industriilor de altfel;
Ne luptăm cu un deficit de personal fără precedent, care amenință dezvoltarea afacerilor cel puțin la fel de mult precum recesiunea economică. Oamenii nu mai au încredere în această industrie, iar companiile fac eforturi și alocă resurse peste estimări și bugete, pentru a putea combate lipsa personalului;

Înțelegem că proiectul impozitului specific poate nu are forma ideală, însă avem toată deschiderea și ne dorim să contribuim la rescrierea proiectului, astfel încât să fie coerent și de bun august, dar nu putem accepta eliminarea lui completă, fără un dialog prealabil;
Fundamentul pornește de la nevoia acerbă de debirocratizare, avem nevoie de un flux administrativ și de o birocrație înlesnită pentru a încuraja mediul economic și pentru a crește randamentul bugetului de stat.

Eliminarea acestui impozit pe nepusă masă va însemna pentru cel puțin 50% din afacerile din domeniu falimentul”, au mai precizat oficialii HORA.

Organizatia HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, ce are misiunea de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, pe plan național şi internațional. Misiunea acesteia este de a apăra interesele industriei de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care, în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj și de o comunitate puternic.

Avertismentul lansat de organizaţia HORA vine în contextul în care Guvernul pregătește taxe noi. Coaliția are în plan cea mai mare schimbare fiscală din ultimii ani. Printre măsuri se numără scăderea pragului la micro, eliminarea impozitului specific în Horeca, creșterea TVA la băuturile care conțin zahăr la 19% sau creșterea impozitării apartamentelor și caselor.

Ce este şi cum se calculează impozitul specific (HORECA)

La 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare legea 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, mai cunoscută ca legea privind impozitul HORECA. Acesta va fi calculat în funcţie de câteva variabile, cum ar fi suprafaţa locației respective, rangul localităţii sau sezonalitatea și va fi datorat de toate societăţile care au înscrise în actul constitutiv, ca activităţi principale sau secundare, una sau mai multe activităţi prevăzute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică:

  • 510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”,
  • 5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”,
  • 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”,
  • 5590 – „Alte servicii de cazare”,
  • 5610 – „Restaurante”,
  • 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”,
  • 5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”,
  • 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”

Cine plătește impozitul specific:

Firmele care datorează impozitul specific sunt cele care îndeplinesc următoarele condiții:

  • desfășoară DOAR activități menționate prin codurile CAEN de mai sus (conform legii);
  • nu se află în stare de lichidare (conform legii);
  • nu este microîntreprindere (Nu credem că legiuitorul a dorit acest lucru, dar aceasta este interpretarea noastră ca urmare a textului legal. Credem că până la 31 martie, când este termenul de declarare a opțiunii pentru impozitul specific legea va fi modificată pentru a include și microîntreprinderile pentru că altfel reprezintă un nonsens).

Cum se plătește impozitul specific:

  • se calculează pe fiecare punct de lucru al societății și se însumează aceste valori;
  • la societățile care desfășoară mai multe activități menționate mai sus, impozitul datorat se calculează prin însumarea impozitelor specifice datorate pe fiecare cod CAEN (ex. o firmă care are cazare și restaurant, plătește impozit specific pe fiecare dintre cele două activități, pe fiecare punct de lucru).

Când se plătește impozitul specific:

  • persoanele juridice care la 31 decembrie 2016 au îndeplinit condițiile stipulate mai sus trebuie să comunice organului fiscal plata impozitului specific până la 31 martie 2017 (adică depun o declarație);
  • impozitul specific se va plăti în două tranșe semestriale, până la data de 25 a semestrului următor celui încheiat (25 iulie și 25 ianuarie).

Citeşte şi: VOUCHERELE DE VACANŢĂ expiră la 30 iunie. Atenţie, se pierd banii chiar dacă s-a plătit impozit pe ei

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cine este patronul lanțului de patiserii Luca. Simigeriile au împânzit Bucureștiul și au ajuns chiar și în Polonia
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Mulți români fac asta și riscă. Amenda e de 45.000 de lei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Cauza morții regizorului Bogdan Budes. Ce s-ar fi întâmplat cu el, în timpul nopții. Detalii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Armata ucraineană distruge un pod cheie în regiunea Kursk, izolând orașul Glușkovo
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...