La rândul lor, localnicii nu par să mai fie prea speriați de prezența acestor animale sălbatice atât de aproape de casele lor. S-au obișnuit să-i vadă la intrarea în scările de bloc, prin parcări sau parcuri.
Și pentru autorități apariția urșilor prin zone locuite pare să fie un lucru absolut firesc. Nu mai intervin, ci se rezumă să transmită mesaje Ro-Alert prin care le recomandă oamenilor să evite zona în care a fost semnalată prezența unui urs.
Și, în ciuda avertizărilor venite din partea autorităților, turiștii, care nu se întâmplă să vadă urși prea des, se apropie de animale și încep să-i pozeze sau să-i filmeze pentru a avea ce să posteze pe rețelele sociale. Nu se gândesc niciun moment la faptul că se află, totuși, în fața unor animale sălbatice imprevizibile, care pot oricând să-i atace.
Citește și Ro Alert sună mai des din cauza urşilor decât la furtuni, în Harghita
În ultima vreme, urșii au început să coboare și în timpul zilei din pădurile care mărginesc stațiunile montane de pe Valea Prahovei. Se plimbă pe străzi liniștiți, în căutare de hrană. Fie se opresc la tomberoanele de gunoi și încep să caute ceva pe placul lor, fie cerșesc direct de la oameni. Au ajuns să se obişnuiască atât de mult cu prezenţa oamenilor încât nu se mai sperie nici măcar de zgomotul făcut de sirenele autoutilitarelor de jandarmi. Se retrag cu greu în pădure doar dacă sunt hăituiţi de vreun câine mai insistent.
Cu o zi în urmă, miercuri, în cartierul Poiana Țapului din Bușteni, un pui de urs a fost filmat de mai mulți turiști în timp ce se plimba pe străzi în căutare de mâncare. Mulți se temeau fiindcă animalul se apropia de școala din cartier, existând riscul să întâlnească în drumul său vreun copil.
Reamintim că în luna mai, un adolescent de 17 ani din Breaza a fost rănit grav de un urs.
Citește și Invazie de urși în Predeal. Animalele sălbatice au învățat să-și deschidă singure ușile