Întrebat dacă PDL nu are „mustrări de conştiinţă” fiindcă a dat minorităţii maghiare foarte multe drepturi, Oltean a răspuns că nu.
„Nu avem mustrări de conştiinţă. Comportamentul nostru a fost corect faţă de minoritatea maghiară, la fel cum a fost corect faţă de oricarea altă minoritate. Am susţinut manifestarea lor în limite constituţionale. Nu am încurajat niciodată ca o minoritate sau alta să se manifeste şi să-şi arboreze drapelul în ciuda prevederilor legale. Noi credem că minoritatea maghiară trebuie respectată, dar şi ea trebuie, în mod obligatoriu, să respecte legislaţia României. Condamnăm atitudinile revizioniste, de genul celor care fac astăzi obiectul unor dezbateri. Nu le-am încurajat şi nu le încurajăm, dar credem că acestea trebuie rezolvate pe cale diplomatică şi nu prin decizii politice sau prin ieşiri în mass-media a diverşilor lideri politici”, a spus Oltean.
El a declarat că este de competenţa unor instituţii ale statului să rezolve probleme de acest fel.
„E de competenţa Ministerului de Externe român să angajeze dialoguri cu Ministerul de Externe maghiar, între Guvernul României şi Guvernul Ungariei şi nu oamenii politici prin atitudini publice rezolvă această chestiune”, a spus el.
Întrebat dacă nu crede că în viitoarea Constituţie revizuită ar trebui să apară o prevedere clară care să reglementeze problema arborării unor însemne ale minorităţilor pe instituţii publice, Ioan Oltean a spus: „Nu cred că trebuie să precizăm în Constituţie faptul că o minoritate sau alta nu are voie să-şi arboreze steagul unui ţinut sau al unei zone”.
„Dacă dorim o precizare referitoare la interzicerea arborării altor însemne decât cele naţionale, aceasta poate fi făcută printr-o lege specială, şi nu prin Constituţie. Constituţia prevede cadrul general de desfăşurare şi manifestare şi nicidecum nu precizează chestiuni de amănunt. Putem adopta o lege specială în ce priveşte folosirea însemnelor naţionale unde poate fi precizat în mod expres acest lucru, dar nu în Constituţia României”, a declarat Oltean.
Întrebat dacă va iniţia o astfel de lege, Oltean a spus: „Eu cred că e foarte clar: însemnele statului naţional sunt singurele care se arborează pe clădirile în care funcţionează instituţiile statului. Probabil că nu e (acest lucru – n.r.) pe înţelesul unora sau altora”.
Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.