Ce diferențe sunt între sana, kefir și laptele bătut

Sana, kefirul și laptele bătut se numără printre băuturile populare în țara noastră, utilizate în special ca gustări. Cele trei produse au puncte comune, dar și elemente diferențiatoare. 
Filip Stan
12 iun. 2022, 21:49
Ce diferențe sunt între sana, kefir și laptele bătut

Sana, kefirul/chefirul și laptele bătut sunt produse lactate bogate în macronutrienți precum proteine și grăsimi, dar și micronutrienți, prin conținutul de vitamine și minerale.

 

Sana

 

Sana este obținută prin fermentarea controlată a laptelui de vacă cu culturi de vacterii lactice, numite și mezofile. Ca urmare a fermentării și a scăderii Ph-ului, rezultă coagularea proteinelor.

Sana conține microorganisme ce mențin echilibrul florei intestinale, precum și vitamine și minerale precum B2 și B2, respectiv potasiu, calciu. Ca gust, sana este puțin mai acidă decât restul băuturilor lactate și mai bogată în conținutul de grăsimi, în general 3,6%.

 

Kefirul

 

Kefirul este obținut, de asemenea, din lapte fermentat. El se realizează prin introducerea granulelor de chefir în lapte de vacă, capră sau oaie. Granulele de chefir sunt un mix de drojdii – ciuperci și bacterii, într-un amestec de lipide, zaharuri și proteine. Astfel, rezultă niște granule asemănătoare cu conopida.

Gustul kefirului este acrișor și foarte puțin carbogazos. Gustul produsului lactat se aseamănă cu cel al unui iaurt mai diluat.

Foarte important, chefirul este unul dintre puținele produse lactate ce pot fi consumate și de persoanele care au intoleranță la lactoză. Probioticele din kefir ajută la menținerea sănătății intestinului și conține o cantitate ridicată de calciu, ceea ce ajută sistemul osos.

 

Laptele bătut

 

Laptele bătut se obține ca produs secundar la producerea untului, cât și după metoda tradițională prin care „se lasă laptele la prins”. În regiunea Moldovei, laptele bătut mai este cunoscut drept „chișleag”.

Spre deosebire de sana și kefir, laptele bătut are un conținut scăzut de grăsimi, recomandat în special persoanelor predispuse la boli cardiovasculare. Laptele bătut este mai ușor de digerat decât laptele și este recomandat persoanelor cu intoleranță la lactoză. Bineînțeles, ajută la îmbunătățirea tractului digestiv grație mineralelor, vitaminelor și probioticelor din compoziție. Mai mult, are un efect benefic asupra sănătății pielii. Gustul laptelui bătut este mai puțin acidulat decât cel al kefirului, mai puțin sărat ca la sana și mai acru decât celelalte două.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu toți românii care au rate și credite. Veștile sunt excelente de la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Reiffeissen și CEC Bank. IFN-urile nu mai au voie să facă așa ceva. Milioane de clienți respiră ușurați
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Românii care merg în Grecia, sfaturi de aur. Cum să nu risipească banii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Se TAIE ajutoarele. Statul nu mai plătește niciun ban. Nu poți refuza scrisoarea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Acțiunile Crowdstrike scad cu aproape 15% după o eroare de securitate care a provocat haos global
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'