Muntele Athos este unul dintre cele mai sacre locuri pentru creștinii ortodocși din toate colțurile lumii. În acest loc își duc traiul peste 2.000 de călugări și preoți, respectând o serie de reguli foarte stricte. În caz că nu știați, legea avatonului nu permite femeilor să calce pe Muntele Athos.
Pe Muntele Athos trăiesc aproximativ 2.500 de monahi și preoți. Aici există nu mai puțin de 20 de mănăstiri și zeci de schituri și chilii. După cum am menționat și anterior, pe Sfântul Munte nu este permis accesul femeilor. Această interdicție a fost instituită în secolul al XI-lea, odată cu instaurarea legii avatonului. Decizia a fost luată după ce unii monahi au fost seduși de unele femei, care s-au dat drept ciobani pentru a intra în contact cu tinerii călugări. Nici măcar animalele de sex feminin nu au voie pe Muntele Athos.
Dieta călugărilor de pe Muntele Athos. Cum să scapi de kilogramele în plus în cel mai sănătos mod!
Nu cu mult timp în urmă, Mihai Morar l-a avut ca invitat în podcastul său pe călugărul Theologos. Monahul a povestit că nu există nici oglinzi pe Muntele Athos și a explicat și care este motivul. Se pare că cei care locuiesc acolo nu simt nevoia să își vadă chipul.
„Aici nu sunt oglinzi pentru că oglinda duce la însingurare. Atunci începe iubirea de sine. Capacitatea mea de iubire trebuie să se îndrepte către celălalt, și acesta este Raiul. Iubirea de sine păcătoasă este un păcat foarte mare.
Fiecare trebuie să-și știe locul și să-și potențeze harul lui Dumnezeu. Atunci, omul este invincibil! Te iubești prea mult atunci când scade iubirea față de ceilalți. Mereu trebuie să ne jertfim pentru ceilalți. Iubirea de mine însumi mă condamnă la singurătate. Și ăsta este iadul. Ceea ce contează este iubirea față de celălalt, nu față de mine însumi.”, spus călugărul.
De ce nu sunt oglinzi în mănăstirile și chiliile de pe Muntele Athos. Curiozități despre Muntele Athos
Muntele Sfant este o republica monahală, iar aici se găsesc nu mai puțin de 20 de mănăstiri ortodoxe. Mănăstirea Megisti Lavra, fondată în secolul al X-lea d.Hr., este cea mai veche dintre ele. Mai ales în timpul verii, în jurul Muntelui Athos au loc în mod regulat croaziere.
Când turcii au preluat Peninsula Balcanică au lăsat intacte mănăstirile de pe Muntele Athos, însă au cerut taxe destul de mari pentru a face acest lucru.
Doar bărbații adulți pot solicita permisul de intrare pe Muntele Athos. Cu toate acestea, în secolul al XIV-lea, împăratul sârb Duaan cel Puternic și-a adus soția, Elena a Bulgariei, pe Muntele Athos pentru a o feri de ciumă. Totuși, ea nu a atins pământul pe parcursul întregii vizite, deoarece a fost purtată în brațe de slujitorii săi.
Mănăstirile de pe Sfântul Munte Athos s-au dovedit a fi foarte importante în crearea și împărtășirea artei ortodoxe. Mai exact, operele de artă create de călugării de aici decorează mănăstirile și bisericile din întreaga lume ortodoxă.