Război în Ucraina. Numărul soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina ar putea ajunge la 20.000 – potrivit evaluării unui oficial occidental de rang înalt, citat de BBC.
Vladimir Putin ameninţă Finlanda şi Suedia de pe mare
Estimările anterioare, cu câteva săptămâni în urmă, erau de aproximativ 15.000. Această estimare oficială a crescut la „între 15.000 şi 20.000”.
Oficialul occidental, care nu doreşte să fie numit, nu face speculaţii cu privire la numărul ucrainenilor ucişi. Cu toate acestea, el recunoaşte că forţele ucrainene „se confruntă cu probleme de moral” după mai mult de 100 de zile de lupte.
Dar, în timp ce forţele armate ucrainene „înregistrează pierderi grele”, el spune că ofensiva rusă continuă „să fie profund tulburată pe mai multe planuri”.
Volodimir Zelenski avertizează: „Vine foametea! Nu scapă nimeni!”
El susţine că forţele ruse duc lipsă de anumite muniţii – în special arme de precizie, cum ar fi rachetele de croazieră.
Ucraina susţine, prin vocea preşedintelui Zelenski, că pe front şi-au pierdut viaţa peste 31.000 de ruşi, de la începutul invaziei, 24 februarie.
Ucraina: Doi combatanţi britanici şi unul marocan, condamnaţi la moarte de justiţia separatiştilor proruşi
Doi combatanţi britanici şi unul marocan, care au luptat alături de trupele ucrainene împotriva celor ruse şi au fost luaţi prizonieri în estul Ucrainei, au fost condamnaţi joi la moarte de justiţia separatiştilor proruşi din provincia Doneţk, transmit agenţiile de presă ruse, citate de AFP, Reuters şi EFE.
”Curtea supremă a Republicii populare Doneţk i-a condamnat la moarte pe britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi pe marocanul Brahim Saadoun, acuzaţi că au participat la lupte ca mercenari”, notează agenţia TASS.
Aceasta mai transmite că cei trei combatanţi vor înainta recurs. Ei trebuie să facă acest lucru în termen de o lună.
Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, a activat mai mulţi ani în armata ucraineană şi a fost capturat în timpul asediului rus asupra oraşului Mariupol.
Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, s-a înrolat în armata ucraineană în 2018 şi a fost de asemenea luat prizonier la Mariupol.
Într-un mesaj difuzat de televiziunea rusă la jumătatea lunii aprilie, cei doi prizonieri britanici i-au cerut premierului Boris Johnson să încerce eliberarea lor în schimbul politicianului ucrainean prorus Viktor Medvedeciuk, arestat de autorităţile de la Kiev.
Familia celor doi soldaţi şi guvernul de la Londra au cerut autorităţilor ruse să-i trateze conform Convenţiei de la Geneva.
La puţin timp după invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către cetăţenii străini cu pregătire militară să vină în Ucraina în ”legiunea internaţională” a voluntarilor pentru a ajuta la apărarea acestei ţări.
Rusia a avertizat atunci că mercenarii străini capturaţi de trupele sale nu vor beneficia de prevederile Convenţiei de la Geneva.