Volodimir Zelenski a comparat invazia Rusiei cu Covid şi a descris armele şi sancţiunile cu pe un vaccin, pe măsură ce poziţia militară a Ucrainei în Donbas se înrăutăţeşte, scrie The Guardian.
Preşedintele ucrainean, care a vorbit printr-o intervenţie video la gala prin care au fost celebraţi cei mai influenţi 100 de oameni ai anului de revista Time, a făcut din nou lobby pentru mai mult ajutor extern, deoarece „armata ucraineană moare pe câmpul de luptă”.
El a întrebat retoric dacă preşedintele SUA, Joe Biden, şi membrii Congresului folosesc „toată capacitatea influenţei noastre şi a conducerii noastre” şi le-a cerut să fie „100% influenţi”.
„Armele şi sancţiunile sunt… un vaccin… împotriva Covid-22 adus de Rusia”, a spus Zelenski, la câteva ore după ce a afirmat că lupta pentru Sievierodoneţk ar putea decide soarta întregului Donbas – numele dat colectiv provinciilor Doneţk şi Luhansk în estul ţării sale.
Armata ucraineană păstrează zonele industriale din Sievierodoneţk, în timp ce Rusia concentrează pe loviturile aeriene, artileria şi focurile de mortiere pentru a prelua controlul oraşului din prima linie.
Uneori, artileria rusă a depăşit apărătorii cu 10 la unu, potrivit armatei Ucrainei, iar aproximativ o treime din forţele totale ale Rusiei sunt concentrate în jurul oraşului, unde au rămas aproximativ 10.000 de civili, mulţi dintre ei în vârstă.
Forţele ruse îşi concentrează toată puterea în zonă, a declarat pentru Reuters secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov. „Nu-şi cruţă oamenii, îi trimit să fie carnea de tun”, a spus el. „Ne bombardează armata zi şi noapte”.
Ucraina: Zelenski a vorbit cu Macron despre ”armament greu” şi aderarea la UE
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat joi cu Emmanuel Macron despre ajutorul militar al Franţei pentru Ucraina, inclusiv „armament greu”, a precizat şeful statului francez, precum şi despre candidatura Kievului la intrarea în Uniunea Europeană, transmite AFP.
Într-un mesaj pe Twitter, Volodimir Zelenski a făcut cunoscut că l-a informat pe Emmanuel Macron despre „situaţia de pe front” în faţa forţele ruse. „Am discutat despre alte ajutoare militare pentru Ucraina”, a adăugat el, înainte de a încheia: „O atenţie deosebită a fost acordată modalităţilor de aderare a Ucrainei la UE”.
Parisul a confirmat într-un comunicat apelul telefonic dintre cei doi preşedinţi. Emmanuel Macron „l-a întrebat pe preşedintele Zelenski despre ultimele evoluţii de pe teren, precum şi despre necesarul în ceea ce priveşte echipamentul militar, sprijinul politic, sprijinul financiar şi ajutorul umanitar”.
Şeful statului francez l-a asigurat pe omologul său ucrainean că „Franţa va rămâne mobilizată pentru a răspunde nevoilor Ucrainei, inclusiv în armament greu”.
Cei doi preşedinţi „au convenit să rămână în contact, mai ales în perspectiva avizului pe care Comisia Europeană îl va emite cu privire la candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană şi a discuţiei care va urma în cadrul Consiliului European din 23 şi 24 iunie”.
Această discuţie telefonică a avut loc la scurt timp după un val de critici al Kievului la adresa Parisului, în urma unui nou apel al preşedintelui Macron de „a nu umili Rusia”.
Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE până la 1 iulie, este sub presiunea Ucrainei care îi aşteaptă vizita de la începutul ofensivei ruse la 24 februarie.